Skoči do osrednje vsebine

Prihodnje leto bomo obeleževali teden slovenske hrane

Vlada je na seji 21. decembra sprejela sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane, ki ga bomo obeleževali vsako leto tretji teden v mesecu novembru.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je na pobudo enajstih stanovskih organizacij, s prvopodpisano Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS), Zadružno zvezo Slovenije (ZZS), Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS), Sindikatom kmetov Slovenije (SKS), Zvezo kmetic Slovenije (ZKS), Zvezo slovenske podeželske mladine (ZSPM), Ekoci - eko civilne iniciative Slovenije, Združenjem za trajnostno prihodnost, Zvezo sadjarskih društev Slovenije, Gibanjem Oskrbimo Slovenijo - Štafeta semen, Gibanjem Rajski vrt in Konzorcijem evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov, Vladi predlagalo razglasitev tedna slovenske hrane.

Navedeni pobudniki razglasitve tedna slovenske hrane so v pobudi za razglasitev izpostavili aktivnosti, ki naj bi jih v tem tednu izvajali:

  • spodbujalo se bo k pripravi tradicionalnih slovenskih jedi iz lokalno pridelanih sestavin;
  • v petek v tednu slovenske hrane se kot eden izmed osrednjih dogodkov v vzgojno-izobraževalnih zavodih še vedno izvede projekt Tradicionalni slovenski zajtrk;
  • ozaveščanje o prednostih lokalne oz. slovenske hrane se iz vzgojno-izobraževalnih zavodov aktivneje usmerja še na vse ostale javne zavode, gostinski sektor, gospodinjstva in vso zainteresirano javnost.

Pobudniki tedna slovenske hrane so že pred letošnjim dnevom slovenske hrane izdali in predstavili brošuro z naslovom Recepti z okusi Slovenije.

Namen tedna slovenske hrane je spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje slovenske, lokalno pridelane hrane, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbuditi zdrav prehranski način. Ozaveščanje v okviru tedna slovenske hrane se bo osredotočalo na javne ustanove, gostinske obrate, gospodinjstva in splošno zainteresirano javnost. Teden slovenske hrane bo prispeval še k boljšemu sodelovanju vseh, ki so vključeni v verigo preskrbe s hrano in k boljši promociji slovenske hrane. Aktivnosti v tednu slovenske hrane bodo tudi prispevale k večjemu spoštovanju hrane ter naravnih virov, potrebnih za njeno proizvodnjo.