Skoči do osrednje vsebine

Praznične aktivnosti v zavodih za prestajanje kazni zapora in v prevzgojnem domu

V okviru Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij v teh dneh potekajo različne predpraznične aktivnosti, s katerimi se trudimo, da bi zaprtim osebam bivanje v zaporu popestrili in olajšali morebitne stiske.

Mesec december je čas veselja in pričakovanj lepih trenutkov, ki jih običajno preživimo s svojimi najbližjimi. V zaporih je večina zaprtih oseb v tem času ločena od svojih družin, zato v skladu z možnostmi poskušamo dneve organizirati tako, da se vsaj malo prazničnega utripa iz zunanjega sveta lahko prelije tudi v zapore. Z namenom priprave na praznike v vsakem zavodu organiziramo različne dogodke – kulturno, športno in izobraževalno obarvane. V ta namen so bila izvedena druženja ob tradicionalnih predprazničnih čajankah, za katere zaprte osebe vsakoletno pripravijo pestre programe. V večini zavodov so zaprte osebe v sklopu ustvarjalnih delavnic lahko izdelale unikatne voščilnice in jih poslale svojim najbližjim. Potekala je peka dobrot, izdelava okraskov in božičnih aranžmajev ter okraševanje skupnih prostorov. Ponekod bodo izšli praznični izvodi zavodskega časopisa, izvedeni so bili tudi času primerno obarvani namenski izhodi. V nekaterih mestnih zaporih smo obsojencem, ki zaporno kazen prestajajo v svobodnejšem režimu, omogočili ogled praznično okrašenega mesta. Udeleženci so izrazili hvaležnost za izkazano priložnost, da so lahko na tak način doživeli praznično vzdušje in se počutili del skupnosti. Po zaključku namenskega izhoda so obsojenci delili svoje vtise in izkušnje ter izpostavili pozitiven vpliv aktivnosti na njihovo razpoloženje, povečanje samozavesti in občutek pripadnosti. Vse izvedene praznične aktivnosti zasledujejo cilj, da pri zaprtih spodbujajo pozitivne izkušnje, socialno interakcijo in tudi ponovno vključitev v družbo.

Prazniki so hkrati lahko čas, ki v osebah vzbudi stisko, žalost in domotožje, zato se v zaporih posebej trudimo, da se zaprtim osebam omogoči razbremenitev v okviru možnosti vsake lokacije. Zaprtim osebam bo na oba praznična večera omogočena večerja, podaljšano druženje, silvestrovanje v bivalnih sobah oziroma v dnevnih prostorih ter možnost telefonskih pogovorov s svojci. Še posebej pomembno za zaprte osebe iz tujine je tudi omogočanje video klicev s svojci, ki zaradi razdalje težje pridejo na obiske, na ta način pa se jim lažje zagotavlja ohranjanje stikov z družino. Obsojenci, ki izpolnjujejo zakonske kriterije za podelitev prostih izhodov, bodo lahko praznične dni preživeli s svojimi domačimi.

V Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij v prihodnjem letu vsem želimo spodbudnih začetkov, prežetih z upanjem in zdravjem ter srečno 2024!