Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Darjo Felda otvoril prizidka k dvema osnovnima šolama v občini Slovenj Gradec

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda je danes otvoril prizidka k Osnovni šoli Podgorje pri Slovenj Gradcu in k Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec.

Najprej je potekala otvoritev prizidka k Osnovni šoli Podgorje pri Slovenj Gradcu, ki je podeželska šola z dvema podružnicama. Na matični šoli je devet oddelkov, obiskuje jih 148 učencev, podružnica Šmiklavž ima sedem učencev v kombiniranem oddelku od 1. – 4. razreda, podružnico Razbor pa obiskuje 28 učencev v treh kombiniranih oddelkih od 1. – 9. razreda. Poučujejo štiri tuje jezike, in sicer angleščino, nemščino, francoščino in ruščino. Tako matična šola kot podružnici so ponosne na svoj šolski sadni vrt, na podružnici Šmiklavž pa imajo tudi šolski čebelnjak.

Šola je s prizidkom pridobila več kot 370 m2 neto notranjih šolskih površin, ki zajemajo jedilnico in nekaj učilnic, s tem pa tudi ustreznejše pogoje za izvajanje izobraževalnega procesa in ugodnejše delovne pogoje. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je k investiciji, ki vključuje gradnjo prizidka in preureditev obstoječih prostorov, prispevalo 350.979,36 EUR.

Tako učenke in učenci kot zaposleni so ponosni in hvaležni, da bodo lahko uživali v novih prostorih. Ta posebni dan so popestrili s himno šole, nastopom šolskega orkestra in folkloristov. Slavnostni trak ob otvoritvi prizidka pa je minister dr. Darjo Felda prerezal skupaj z županom Slovenj Gradca g. Tilnom Kluglerjem in ravnateljem mag. Aljošo Lavrinškom.

»Za Mislinjsko dolino, kraj Podgorje z okolico in osnovno šolo z dvema podružnicama predstavlja otvoritev novih prostorov matične šole pomemben mejnik. Razvoj podeželskih predelov je  Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje enako pomemben kot razvoj urbanih centrov. K enakomernemu razvoju sodi tudi investiranje v podeželske šole, saj si vsi učenci zaslužijo, da njihov pouk poteka v sodobno opremljenih prostorih. Vsaka gradnja potrebuje nekoga, ki bdi nad njo. V ta namen se želim zahvaliti ravnatelju in županu za sodelovanje in trud, ki sta ga vlagala v gradnjo novih prostorov in s tem pripomogla, da se je začeti projekt uresničil. Vsem želim, da bi šola z novimi prostori postala prostor, kjer se boste učili, sodelovali in srečevali. Naj postane središče znanja, ustvarjalnosti in razvoja za vse vas. Želim vam veliko radovednih trenutkov v novih prostorih,« je v svojem nagovoru poudaril minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda.

Sledila je otvoritev prizidka k Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec, kjer izvajajo dva izobraževalna programa, in sicer prilagojeni izobraževalni program devetletne osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom in posebni program vzgoje in izobraževanja. Letos šolo obiskuje 73 učenk in učencev.

S prizidkom, kjer so predvideni soba za umirjanje, štiri specialne učilnice, osem učilnic za pouk, trije kabineti in ostali pripadajoči servisni prostori, so pridobili 1.049 m2 neto notranjih šolskih površin, preuredili, prenovili in delno rekonstruirali pa so tudi 157 m2 obstoječih prostorov. Tako bodo pogoji za izvajanje izobraževalnega procesa za otroke s posebnimi potrebami in delovni pogoji ugodnejši. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je k tej investiciji prispevalo 1.000.627,07 evrov.

Učenke, učenci in zaposleni, ki se jim je uresničila dolgoletna želja po izgradnji prizidka, so ob tej priložnosti pripravili bogat kulturni program, z nastopom šolskega pevskega zbora in recitacijami, obiskal pa jih je tudi Dedek Mraz.

Minister dr. Darjo Felda je simbolično odprl vrata prizidka v družbi župana Mestne občine Slovenj Gradec, gospoda Tilna Kluglerja in ravnateljice, gospe Ingrid Močnik. »Sredi avgusta, ko sem obiskal vašo šolo, so gradbena dela kljub vremenskim razmeram, ki so prizadele vašo regijo, še potekala. Prizadevali ste si, da se gradbena dela zaključijo do začetka pouka.  Današnji dan pa bo v šolski kroniki Tretje osnovne šole Slovenj Gradec zapisan in obeležen na poseben način, saj bomo namenu predali nove in prenovljene šolske prostore. Ker gradnja in prenova uspe le, če ves čas nad njo nekdo skrbno bdi, se želim zahvaliti ravnateljici in županoma Mestne občine Slovenj Gradec in Občine Mislinja. Povezovanje in sodelovanje vseh deležnikov je pogoj, da tako zahtevna investicija uspe. Investicija v prostore je investicija v prihodnost otrok, ki obiskujejo to šolo iz različnih občin Mislinjske, Mežiške in Dravske doline. Z dozidavo ustvarjamo trajno vrednost za celotno skupnost. Želim vam, da bodo novi prostori nudili učencem in drugim priložnost, kjer se bodo srečevali in sodelovali. Želim vam veliko prijetnih trenutkov v novih prostorih,« je ob zaključku poudaril minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda.