Skoči do osrednje vsebine

Luka Mesec v Skopju podpisal memorandum o sodelovanju med ministrstvoma

Minister Luka Mesec je danes z ministrico za delo in socialne zadeve Republike Severne Makedonije Jovano Trenčevsko podpisal Memorandum o sodelovanju med ministrstvoma.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je 22. in 23. decembra na delovnem obisku v Skopju. Danes sta z ministrico za delo in socialne zadeve Republike Severne Makedonije Jovano Trenčevsko podpisala Memorandum o sodelovanju med Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije in Ministrstvom za delo in socialno politiko Republike Severne Makedonije na področju zaposlovanja, enakosti spolov, socialne politike in politike zaščite otrok.

"Zelo me veseli, da smo danes podpisali memorandum. Po razpadu Jugoslavije menim, da prihajamo v novo fazo sodelovanja med državama. Tukaj sem, ker sem prepričan, da se moramo države Zahodnega Balkana naučiti pomagat ena drugi, sodelovati ena z drugo in se učiti ena od druge,” je ob tej priložnosti dejal Luka Mesec.

Namen Memoranduma o sodelovanju je ponovna vzpostavitev sodelovanja med podpisnicama z namenom izboljšanja izvajanja mehanizmov politike zaposlovanja, enakosti spolov, socialne politike in zaščite otrok ter izmenjave strokovnih izkušenj med državama. Podpisnici si ob upoštevanju veljavnih zakonov, predpisov, pravil in nacionalnih politik, ki urejajo to področje v njunih državah, prizadevata sprejeti potrebne ukrepe za spodbujanje in pospeševanje sodelovanja na naslednjih področjih:

  • zaposlovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti; 
  • dobre prakse pri izvajanju politike zaposlovanja s poudarkom na zaposlovanju mladih;
  • politika in ukrepi na področju socialne zaščite in aktivacije socialno ogroženih oseb; 
  • politika zaščite otrok;
  • strateški okvir politike vključevanja Romov na trg dela in spodbujanja človekovih pravic romskih žensk in deklet;
  • politika preprečevanja nasilja nad ženskami in otroki ter boj proti njemu;
  • usklajevanje sistemov socialne varnosti v skladu s predpisi EU;
  • politični in postopkovni okvir za inšpekcijski nadzor na področju socialnega varstva glede vodenja in organiziranja dela socialne inšpekcije, izvajanja inšpekcijskega nadzora in določanja programskih inšpekcijskih nalog;  
  • upravljanje in usklajevanje evropskih zadev s poudarkom na predpristopnih pogajanjih glede prostega pretoka delavcev ter socialne politike in zaposlovanja; 
  • izvajanje strukturnih in kohezijskih finančnih instrumentov programov EU;
  • načrtovanje in oblikovanje politik, spremljanje in poročanje na področjih v pristojnosti obeh ministrstev.

Podpisnici bosta med drugim sodelovali z organizacijo srečanj z namenom izmenjave izkušenj in praks z omenjenih področij sodelovanja ter redno pregledovali napredek in učinkovitost sodelovanja.

Minister Luka Mesec z ministrico za delo in socialne zadeve Republike Severne Makedonije

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec in ministrica za delo in socialne zadeve Republike Severne Makedonije Jovana Trenčevska sta podpisala Memorandum o sodelovanju
1 / 3