Skoči do osrednje vsebine

Enotna rešitev za polnjenje elektronskih naprav

V skladu z novo zakonodajo potrošniki ob vsakem nakupu nove elektronske naprave ne bodo več potrebovali drugega polnilnika, saj bodo lahko uporabljali univerzalni polnilnik za celo vrsto malih in srednje velikih prenosnih elektronskih naprav, ki se polnijo žično. Univerzalni polnilnik prinaša koristi za okolje (manj odpadkov) in potrošnike (manj stroškov).

Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o radijski opremi v slovenski pravni red prenaša Direktivo (EU) 2022/2380 o univerzalnem polnilniku za elektronske naprave.

Do konca leta 2024 bodo morali biti vsi mobilni telefoni, tablice, digitalne kamere, slušalke, slušalke z mikrofonom, ročne konzole za videoigre, prenosni zvočniki, e-bralniki, tipkovnice, miške, prenosni navigacijski sistemi in ušesne slušalke, ki se prodajajo v EU, opremljeni z univerzalno polnilno vtičnico USB (angleško Universal Serial Bus) tipa C. Od pomladi 2026 bo ta obveznost veljala tudi za prenosnike. Komisija lahko v bodoče prilagodi obseg direktive sodobnim tehnologijam, tudi za brezžično polnjenje.

Poleg tega bo omogočena ločena prodaja polnilnikov od elektronskih naprav, kar bo označeval piktogram, na podlagi katerega se bo potrošnik lahko odločil za nakup nove elektronske naprave s polnilnikom ali brez njega. Hkrati se uvaja oznaka glede specifikacij zmogljivosti polnjenja z informacijo o najmanjši in največji moči, potrebni za učinkovito polnjenje elektronskih naprav. Tako bosta piktogram, z informacijo, ali je elektronski napravi priložen polnilnik ali ne, ter oznaka s specifikacijo zmogljivosti polnjenja, uporabniku olajšala izbiro najustreznejše polnilne naprave.

Nova zakonodaja je del širših prizadevanj EU za zmanjšanje količine e-odpadkov in opolnomočenje potrošnikov za sprejemanje bolj trajnostnih odločitev. Nova pravila se bodo uporabljala za proizvode, ki so bili dani na trg po datumu začetka uporabe, torej po 28. decembru 2024 oziroma po 28. aprilu 2026 za prenosnike.