Skoči do osrednje vsebine

Ukrepi, sprejeti za boljše življenje ljudi

Objavljamo pregled ključnih ukrepov Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki so bili sprejeti v dosedanjem mandatu ministra Luke Mesca.

Med pomembnejšimi dosežki je dvig minimalne plače. Ta se je v letu 2023 dvignila za 100 evrov, to je je najvišji dvig v zadnjem desetletju. Od 1. januarju 2023 znaša minimalna plača 1.203,36 evra, kar pomeni 12-odstotni dvig. 

Sprejet je bil nov Pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen. Po skoraj dvajsetih letih delodajalcem prinašamo konkretno orodje, da bodo lažje ocenjevali tveganja pri ročnem premeščanju bremen. Pravilnik prinaša večjo zaščito delavcev pred tveganji za kostno-mišična obolenja. Pravilnik je zavezujoč za vse delodajalce v vseh panogah.

S spremembami Zakona o delovnih razmerjih prenašamo dve direktivi - o preglednih in predvidljivih delovnih pogojih ter o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja staršev in oskrbovalcev.

Med drugim smo uvedli pravico do odklopa, ki daje delavcu možnost, da delodajalec ne posega v njegov prosti čas v času dnevnega ali tedenskega počitka, izrabe letnega dopusta ali druge upravičene odsotnosti z dela. 

Z namenom zagotovitve večje pravne varnosti predstavnikov delavcev pred nezakonitim odpuščanjem smo uvedli spremembe glede zadržanja učinkovanja odpovedi za delavske predstavnice in predstavnike, do odločitve delovnih sodišč na prvi stopnji oziroma najdlje šest mesecev. Zvišuje se tudi nadomestilo plače zaradi prepovedi opravljanja dela (namesto 50 odstotkov bodo upravičeni do 80 odstotkov plače).

V mandatu trenutne vlade smo za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev in uživalcev nadomestil iz invalidskega zavarovanja izvedli več ukrepov v obliki enkratnih transferjev in predčasne prilagoditve višine pokojnin z inflacijo, s katerimi blažimo tudi vpliv energetske in prehranske krize ter inflacije, ki še posebej prizadene najbolj ranljive skupine prebivalstva.

Z novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki se je začela uporabljati 1. aprila 2023, sta oba starša dobila 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta. Dotlej je imela zgolj mama neprenosljivih 30 dni.

Pregled ukrepov, sprejetih za boljše življenje ljudi.