Skoči do osrednje vsebine

Parafiran dogovor o uskladitvi vrednosti plačnih razredov plačne lestvice in izplačilu regresa 2024

Vladna pogajalska skupina in skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so na dopoldanski seji pogajalske komisije dosegle dogovor o uskladitvi vrednosti plačnih razredov plačne lestvice in datumu izplačila regresa za letni dopust v letu 2024 (Dogovor).

Dogovor so v imenu vladne pogajalske skupine parafirali minister za finance Klemen Boštjančič in minister za javno upravo mag. Franc Props ter vodji pogajalskih skupin reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek.

Sedanja vlada je prva, ki je po letu 2011 dosegla dogovor o uskladitvi vrednosti plačnih razredov plačne lestvice z inflacijo.

Danes parafirani dogovor določa, da se bo plačna lestvica s 1. junijem prihodnje leto uskladila v višini 80 odstotkov inflacije v letu 2023, kar pomeni, da vlada dr. Roberta Goloba namenja dodatna sredstva za plače javnih uslužbencev v letu 2024. Dogovor obenem tudi predvideva, da bo regres za letni dopust izplačan že prvi polovici prihodnjega leta in ne junija, kot je to običajno.

Po tem, ko so pogajanja za nekaj časa zastala, sta v decembru vladna in sindikalna stran ponovno sedli za pogajalsko mizo s ciljem doseči dogovor glede usklajevanja plač v javnem sektorju v letu 2024. Pri usklajevanju osnovnih plač zaposlenih v javnem sektorju namreč ni avtomatizma, saj se morajo vlada in sindikati pogajati  ter doseči soglasje o tem, ali uskladitev sploh bo in v kakšni višini, upoštevajoč tudi zagotovitev dodatnih finančnih virov.

V začetku decembra so tako ponovno stekla intenzivna pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja, ki sta jih na vladni strani uspešno vodila minister za finance Klemen Boštjančič (ki je opravljal tudi funkcijo ministra za javno upravo) in državna sekretarka Ministrstva za javno upravo Mojca Ramšak Pešec, sicer tudi namestnica vodje pogajalske komisije.

Minister Klemen Boštjančič je po sklenitvi dogovora dejal, da so pogajanja potekala konstruktivno ter izrazil zadovoljstvo, da je ta parafiran še pred prazniki. »Danes parafiran dogovor je dobra osnova za nadaljnje nujne korake, da čimprej sklenemo dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij in prenovi plačnega sistema v javnem sektorju,« je izpostavil minister Boštjančič.

Ob tem je minister predstavil tudi glavne poudarke dogovora. Višina uskladitve vrednosti plačnih razredov plačne lestvice znaša 80 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju december 2022 – december 2023, in sicer se uskladitev vrednosti plačnih razredov ter nominalnih osnov in dodatkov izvede s 1. junijem 2024. Drugi del dogovora pa se nanaša na regres za letni dopust za leto 2024, ki se zaposlenim izplača ob izplačilu plače za februar 2024, in sicer najkasneje do 14. marca 2024.

Minister za javno upravo mag. Franc Props se je v izjavi zahvalil ministru Boštjančiču, državni sekretarki Mojci Ramšak Pešec ter predstavnikoma sindikatov za proaktivno in kontinuirano delo ter dosežen dogovor, ki je dobra popotnica za nadaljnja pogajanja. Ob tem je povedal, da se Vlada zaveda, da je del, ki je povezan z draginjo, treba nasloviti na pravi način, kakor tudi to, da je »zadovoljstvo javnih uslužbencev in njihovih družin pomembno, da bodo javne storitve, ki so jih deležni državljani s strani javnega sektorja, kakovostne in prijazne, izvajali pa jih bodo uslužbenci, ki bodo na svojih delovnih mestih zadovoljni.«

»Nadaljnja pogajanja glede odprave plačnih nesorazmerij v osnovnih plačah ter prenove plačnega sistema pa bodo morala imeti pred očmi pričakovanja javnih uslužbencev in izboljšanje njihovega položaja, upoštevajoč tudi javnofinančni okvir«, je zaključil minister mag. Props. 

Z vsebino Dogovora so se na 85. redni seji Vlade Republike Slovenije seznanili tudi njeni člani.