Skoči do osrednje vsebine

Najava javnega razpisa za financiranje raziskovalno-inovacijskih projektov na področju agroekologije

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sodeluje pri nastajanju evropskega partnerstva o agroekologiji v okviru programa Obzorje Evropa, ki bo začelo delovati v letu 2024. Partnerstvo bo prvi javni razpis za financiranje skupnih evropskih raziskovalnih in inovacijskih projektov objavilo predvidoma februarja 2024.

Področje javnega razpisa

Predvidena tema prvega javnega razpisa je spodbujanje agroekologije na ravni kmetij in krajine. Cilj tega javnega razpisa je financirati transdisciplinarne raziskovalne in inovacijske projekte, ki obravnavajo prehod na agroekologijo v konvencionalnih in ekoloških kmetijskih sistemih. Projekti naj bi preučevali in izvajali agroekologijo na dveh geografskih ravneh:

  • na ravni kmetije in njene neposredne okolice,
  • na ravni krajine ali ozemlja.

Projektni predlogi bodo morali izkazovati multidisciplinarni in celostni pristop s perspektivo več akterjev. Probleme in izzive bodo morali obravnavati z evropske in širše perspektive. Projekti bodo lahko temeljili na obstoječih živih laboratorijih ali bodo združevali različne akterje, ki uporabljajo pristop živih laboratorijev. Za dopolnitev pristopa živih laboratorijev se bodo lahko vključile raziskovalne infrastrukture. Raziskovalna in inovacijska vprašanja bodo morala obravnavati dejanske potrebe deležnikov v postopkih soustvarjanja skupaj s končnimi uporabniki in vključevati njihovo praktično znanje.

Kdo se lahko prijavi na javni razpis

Na javni razpis se bodo lahko prijavili raziskovalci z univerz in drugih visokošolskih ustanov, raziskovalnih institucij, akterjev iz javnega sektorja, neprofitnih organizacij in zasebnih podjetij ob upoštevanju nacionalnih/regionalnih predpisov in meril za upravičenost, ki bodo podrobno opisana v objavi javnega razpisa. Prijavljeni konzorciji bodo morali vključevati vsaj tri upravičene partnerje, ki zaprosijo za financiranje iz vsaj treh različnih držav, ki prispevajo sredstva za javni razpis. Sredstva za sodelujoče organizacije bo zagotovila njihova ustrezna nacionalna ali regionalna organizacija za financiranje v skladu z njihovimi pravnimi pogoji in pogoji Evropske komisije, če bodo pogajanja o vzpostavitvi evropskega partnerstvu o agroekologiji uspešna.

Javni razpis bo objavljen predvidoma februarja 2024 na portalu EU za financiranje in javne razpise (v angleščini).

Več informacij o predvidenem javnem razpisu je na voljo na spletnem mestu CORE Organic Pleiades (v angleščini).

Evropsko partnerstvo o agroekologiji

Evropska partnerstva združujejo Evropsko komisijo ter zasebne in/ali javne partnerje, da bi s skupnimi pobudami na področju raziskav in inovacij obravnavali nekatere najbolj pereče evropske izzive. So ključno orodje za izvajanje programa Obzorje Evropa in pomembno prispevajo k uresničevanju političnih prednostnih nalog EU.

Polno ime partnerstva o agroekologiji je Agroekologija – evropsko partnerstvo za pospeševanje prehoda kmetijskih sistemov: agroekološki živi laboratoriji in raziskovalne infrastrukture. Partnerstvo namerava združiti moči in sprostiti prehod na agroekologijo, da bodo kmetijski sistemi do leta 2050 odporni, produktivni in uspešni, občutljivi na kraj ter prijazni do podnebja, okolja, ekosistemov, biotske raznovrstnosti in ljudi. Trenutno to skupno vizijo deli 70 partnerjev iz 26 držav in regij.

Pogajanja med partnerji in Evropsko komisijo o vzpostavitvi partnerstva o agroekologiji še potekajo, vzpostavljeno naj bi bilo v začetku leta 2024.