Skoči do osrednje vsebine

Ali geodetska podjetja izpolnjujejo z zakonom določene pogoje za opravljanje geodetske dejavnosti

Geodetska inšpekcija Inšpektorata Republike Slovenije za naravne vire in prostor je v letu 2023 izvedla akcijo nadzora nad geodetskimi podjetji. Pri 20 naključno izbranih geodetskih podjetjih je preverjala, ali podjetje in zaposleni izpolnjujejo zakonsko določene pogoje za opravljanje geodetske inženirske dejavnosti.

Dejavnost na področju poklicnih nalog pooblaščenih inženirjev geodezije lahko opravlja gospodarski subjekt, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje geodetske inženirske dejavnosti na osnovi Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti – ZAID. V Poslovnem registru Slovenije mora imeti vpisano dejavnost 71.121 (Geofizikalne meritve, kartiranje). Poleg tega mora izpolnjevati še naslednje pogoje:

  • da ima za polni delovni čas ali za krajši delovni čas v posebnih primerih v skladu z zakonom, ki ureja delovna razmerja, zaposlenega vsaj enega pooblaščenega inženirja geodezije; ali če imajo najmanj polovico deležev v družbi družbeniki, ki so pooblaščeni inženirji geodezije ali gospodarski subjekt, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje geodetske inženirske dejavnosti iz tega zakona in je eden od pooblaščenih inženirjev geodezije hkrati poslovodni organ; ali če je fizična oseba, ki samostojno opravlja geodetsko inženirsko dejavnost za polni delovni čas ali za krajši delovni čas v posebnih primerih v skladu z zakonom, ki ureja delovna razmerja, sama pooblaščeni inženir geodezije;
  • da ima zagotovljeno zavarovanje pred odgovornostjo za škodo v skladu s tem zakonom;
  • da ni v stečajnem postopku.

Če gospodarski subjekt uporablja zaščiten naziv »geodetski biro«, mora za to izpolnjevati še dodatne pogoje in sicer:

  • najmanj polovico deležev v družbi morajo imeti družbeniki, ki imajo pridobljen naziv pooblaščeni inženir geodetske stroke;
  • vsaj en družbenik, ki izpolnjuje pogoje iz prejšnje alineje, mora biti v tej družbi zaposlen za polni delovni čas ali za krajši delovni čas v posebnih primerih v skladu z zakonom, ki ureja delovna razmerja;
  • gospodarski subjekt ne sme biti povezana družba;
  • mora biti neodvisna družba in
  • opravlja lahko le storitve s področja poklicnih nalog pooblaščenih inženirjev in arhitektov.

Iz Poslovnega registra Slovenije je bilo 20 naključno izbranih podjetij, ki imajo registrirano kot glavno dejavnost 71.121 (geofizikalne meritve, kartiranje) in so enakomerno razpršena po celotni Sloveniji. Med obravnavanimi podjetji je bilo šest samostojnih podjetnikov in štirinajst družb z omejeno odgovornostjo – od tega trije geodetski biroji.

Ugotovitve

  • Glede izpolnjevanja pogojev, ki jih mora posamezni geodetski gospodarski subjekt izkazati v zvezi z opravljanjem geodetske inženirske dejavnosti, je bilo ugotovljeno v postopku ugotovljeno, da dva gospodarska subjekta nista izpolnjevala pogojev, ki jih predpisuje ZAID. Eden je kršitev zakonodaje že odpravil.
  • Inšpekcijski postopek je še v teku pri devetih zavezancih. Od sedmih zavezancev še pričakujemo ustrezno izjavo in dokumentacijo v skladu s pozivom.
  • V devetih primerih so geodetski gospodarski subjekti posredovali skupaj z izjavo vso zahtevano dokumentacijo. Sodelovanje vsaj enega pooblaščenega inženirja s področja geodezije so izkazali s priloženim izpisom obveznih zdravstvenih zavarovanj, iz katerega je razvidno, za koliko in za katere pooblaščene inženirje s področja geodezije imajo sklenjeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Vsi ti pooblaščeni inženirji so pri Inženirski zbornici Slovenije vpisani v Imenik pooblaščenih inženirjev z aktivnim poklicnim nazivom.

Zavarovanje pred odgovornostjo za škodo so ti gospodarski subjekti izkazali s sklenjeno Polico za zavarovanje splošne in poklicne odgovornosti iz geodetske dejavnosti.

Z ustreznim potrdilom pristojnega Okrožnega sodišča so ta podjetja izkazala, da niso v stečajnem postopku.