Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk predsednice Nataše Pirc Musar v Latviji in otvoritev prostorov veleposlaništva

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se 18. in 19. decembra mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Republiki Latviji.

Prvi dan obiska se je predsednica sestala s svojim gostiteljem, predsednikom Edgarsom Rinkēvičsom. Pogovoru na štiri oči so sledili plenarni pogovori obeh delegacij. Predsednika sta se strinjala, da so odnosi med Slovenijo in Latvijo odlični, prijateljski ter izrazila zadovoljstvo nad tesnim sodelovanjem obeh držav tudi v multilateralnih okvirih. Predsednica se je zahvalila predsedniku Rinkēvičsu za izkazano solidarnost in finančno pomoč ob poletnih katastrofalnih poplavah v Sloveniji.

Predsednika sta si izmenjala tudi stališča glede aktualnih varnostnih vprašanj, zlasti vojne v Ukrajini in razmer na Bližnjem vzhodu. Predsednica Pirc Musar je zagotovila nadaljnjo vsestransko pomoč Slovenije Ukrajini. Glede razmer na Bližnjem vzhodu je obsodila nasilje nad civilnim prebivalstvom in pozvala k spoštovanju mednarodnega in humanitarnega prava. Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo nad odločitvijo EU o začetku pogajanj z Ukrajino in Moldavijo, ter BiH, ko bodo za to izpolnjeni vsi pogoji. Predsednica je ob tem izpostavila, da širitev EU na Zahodni Balkan nima alternative.

Po plenarnih pogovorih sta predsednika položila venca k osrednjemu spomeniku Svobode V Rigi.  

Predsednica je, skupaj s predsednikom Rinkēvičsom na krajši slovesnosti uradno otvorila prostore slovenskega veleposlaništva v Rigi. Po besedah predsednice odprtje veleposlaništva utrjuje globoko vez, ki že obstaja med Slovenijo in Latvijo in odpira možnosti za poglobljeno in bolj celostno sodelovanje z baltsko regijo, vključno s političnim in gospodarskim sodelovanjem. Ob tem je spodbudila latvijskega predsednika k razmisleku za odprtje latvijskega veleposlaništva v Ljubljani. V tem kontekstu je tudi pomembna odločitev družbe Air Baltic, da v poletni sezoni odpre novo neposredno letalsko povezavo med Rigo in Ljubljano. Boljša letalska povezljivost odpira možnosti za tesnejše sodelovanje na številnih področjih, zlasti na področju turizma in gospodarstva.

predsednica Pirc Musar in predsednik Rinkevičs pred vhodom v veleposlaništvo RS v Rigi

prihod predsednikov na veleposlaništvo | Avtor: LETA

1 / 4

Predsednica se je sestala tudi s predsednico latvijskega parlamenta Daigo Mieriņo. Prvi dan obiska je zaokrožila svečana večerja, ki jo je v čast predsedničinega obiska gostil latvijski predsednik Rinkēvičs.

Drugi dan obiska se je predsednica sestala s predsednico vlade Eviko Siliņo in si ogledala Muzej okupacije Latvije.

Nato je, v spremstvu načelnika Generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša obiskala pripadnike slovenske vojske, ki delujejo v Latviji v okviru Natove misije Okrepljena prednja prisotnost (angleško: Enhanced Forward Presence - eFP). Trenutno se v vojaški bazi v Adažiju nahaja že 14. kontingent slovenskih vojakov. Predsednica se je seznanila z njihovim delom ter jim izročila simbolna praznična darila.  

predsednica Republike Slovenije pregleduje postroj slovenskih vojakov

obisk predsednice v vojaški bazi Adaži in srečanje s slovenskimi vojaki | Avtor: Daniel Novakovič/STA

1 / 3