Skoči do osrednje vsebine

Ugotovitve izrednega nadzora nad delom policije pri kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je 19. avgusta 2023 odredil izredni nadzor nad delom policije pri odkrivanju in preiskavi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, ki naj bi jih storil ravnatelj osnovne šole in trener smučarskih tekov kot skrbnik mladoletnih oseb na območju Policijske uprave Kranj.

Minister je izredni nadzor odredil na podlagi 6. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji in drugega odstavka 9. člena Pravilnika o usmerjanju in nadzoru policije.

Namen nadzora je bil preveriti in oceniti, ali policisti izvajajo policijske naloge in uporabljajo policijska pooblastila v predkazenskem postopku zakonito in strokovno. Poudarek nadzora je bil na strokovni, hitri in skrbni obravnavi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost iz 19. poglavja Kazenskega zakonika, obveščanju in sodelovanju policije s pristojnimi institucijami ter dosledni izvedbi vseh zakonitih ukrepov za zaščito žrtev kaznivih dejanj.

Izredni nadzor je opravil Direktorat za policijo in druge varnostne naloge Ministrstva za notranje zadeve in v začetku decembra 2023 ministru poslal končno poročilo o izrednem nadzoru. Na podlagi ugotovitev nadzora velja izpostaviti, da je Policijska uprava Kranj takoj začela z intenzivno policijsko preiskavo z vsemi razpoložljivimi viri. Pri delu Policijske postaje Radovljica so bile ugotovljene določene strokovne nepravilnosti, zlasti pri izvajanju nadzora nad spoštovanjem ukrepa prepovedi približanja. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je Policija že sprožila ustrezne ukrepe za njihov odpravo.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na podlagi končnega poročila izdal usmeritve in obvezna navodila za odpravo v nadzoru ugotovljenih pomanjkljivosti nad delom policije:

  • Generalni direktor policije mora vse policiste takoj seznaniti, da so dolžni storiti vse potrebno za zaščito žrtve kaznivega dejanja. Žrtev, v primeru mladoletne osebe pa zakonitega zastopnika, so policisti dolžni seznaniti z načinom izvajanja nadzora nad spoštovanjem ukrepa in jo med drugim podučiti, da o daljši odsotnosti z naslova bivanja obvesti območno policijsko postajo. Ta mora obvestiti pristojno policijsko postajo, na območju katere se žrtev zadržuje, ki za ta čas prevzame nadzor nad spoštovanjem ukrepa.
  • Za izvajanje nadzora nad spoštovanjem ukrepa prepovedi približanja določenemu kraju ali osebi in ravnanja v primeru njegove kršitve mora Policija do konca januarja 2024 izdati enotna pojasnila za policiste.
  • Zaradi ugotovljenih nepravilnosti, ki se nanašajo na (ne)nadzorovanje spoštovanja ukrepa prepovedi približanja, se do konca januarja 2024 izvede postopke ugotavljanja objektivne in subjektivne odgovornosti policistov na vseh organizacijskih ravneh.

Poročilo o realizaciji usmeritev mora policija pripraviti do 15. februarja 2024.

Kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost predstavljajo hudo kršitev temeljnih človekovih pravic, med drugim pravice do življenja, varnosti in dostojanstva, zaščite pred telesnimi ter duševnimi poškodbami in pravice do enakosti v družini. Policija mora biti pri preiskovanju teh deliktov še posebej skrbna, ko so žrtve mladoletne osebe ali pripadniki drugih ranljivih skupin. Enako velja, ko so storilci teh dejanj osebe, ki jim je mladoletna oseba zaupana v učenje, vzgojo, zdravljenje, varstvo ali oskrbo. Od policije se pričakuje hitra in učinkovita preiskava, ki v največji meri upošteva osebno integriteto žrtve, pri tem se je treba v največji meri izogibati sekundarni viktimizaciji.