Skoči do osrednje vsebine

Sporazum o statističnem prenosu obnovljive energije med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer in državni sekretar hrvaškega Ministrstva za gospodarstvo in trajnostni razvoj Ivo Milatič sta podpisala Sporazum o statističnem prenosu obnovljive energije med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško.

Slovenija bi morala v letu 2022 doseči 25-odstotni delež obnovljive energije v bruto končni rabi energije, a je ta po začasnih revidiranih podatkih SURS-a znašal 22,94 odstotka. Slednje pomeni, da Slovenija zavezujočega cilja za leto 2022 ni dosegla. Manjkajoči delež znaša 1193 GWh.

Skladno z evropsko zakonodajo je Slovenija dolžna sprejeti potrebne dodatne ukrepe v roku enega leta za zapolnitev vrzeli glede na nacionalni cilj deleža obnovljivih virov energije (OVE) za leto 2022. Pri tem je za leto 2022 edini možni mehanizem statistični prenos določene količine energije iz obnovljivih virov iz ene države članice v drugo. Skladno s tem bo Slovenija sklenila Sporazum o statističnem prenosu obnovljive energije z Republiko Hrvaško, ki bo vzpostavil okvir za statistični prenos obnovljive energije, na podlagi katerega bo Slovenija kupila manjkajoči delež OVE za leto 2022. Statistični prenos mora biti realiziran in notificiran Evropski komisiji do 31. decembra 2023.

Da bi torej Slovenija zapolnila vrzel za leto 2022 in nadalje izpolnjevala omogočitveni pogoj za črpanje EU sredstev v obdobju 2021-2027, je Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo septembra sprožilo postopke za izvedbo statističnih prenosov v skladu s 30. členom Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije. Slovenija na ta način pokriva pomanjkanje investicij v preteklih letih. Izjemno rast rabe v prometu je v preteklosti poganjala tudi politika cen naftnih derivatov pod preteklo vlado, kar sedaj posredno tudi plačujemo s statističnimi prenosi. S številnimi ukrepi ministrstva, ki so že bili sprejeti in ki bodo še v prihodnje, bomo v prihodnjih letih ta razkorak zmanjšali, zato da v prihodnje ne bo več potrebno dokupovati prenosov.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je, upoštevajoč oceno, da Republika Slovenija ne bo dosegla cilja OVE za leto 2022, več držav članic, ki so po interni oceni ministrstva v letu 2022 verjetno presegle svoj cilj, pozvalo k ponudbi za odkup manjkajočega deleža. Prejelo je ponudbe Češke, Hrvaške in Slovaške. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je tako v nadaljevanju izvedlo dodatna pogajanja z omenjenimi državami. Najugodnejšo ponudbo za iskano količino statističnega prenosa je ponudila Hrvaška, s katero je ministrstvo v nadaljevanju tudi uskladilo besedilo sporazuma.

Sporazum o statističnem prenosu deleža OVE, ki ga Republika Slovenija sklepa z Republiko Hrvaško, med drugim določa, da je obseg statističnega prenosa OVE deleža za leto 2022 1193 GWh in ceno 9,10 evra/MWh. Sklenitev sporazuma bo imela tako finančne posledice v višini 10.856.300,00 evrov. Sredstva so zagotovljena v okviru sredstev za podpore OVE, ki jih upravlja Center za podpore, torej Borzen, ki bo tudi plačnik in sopodpisnik sporazuma.