Skoči do osrednje vsebine

Nadzori upravljavcev komunalnih čistilnih naprav in naprav, ki odvajajo industrijske odpadne vode

V akciji so inšpektorji za okolje izvedli nadzore upravljavcev komunalnih čistilnih naprav in naprav, ki odvajajo industrijske odpadne vode ter po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) presegajo predpisane mejne vrednosti parametrov onesnaženosti odpadne vode na iztoku iz naprave oziroma so bile pri pregledu obratovalnih monitoringov odpadnih vod ugotovljene druge nepravilnosti.

Upravljavci komunalnih čistilnih naprav in naprav, ki odvajajo industrijske odpadne vode zagotavljajo monitoringe odpadnih vod, ki jih preverja Agencija Republike Slovenije za okolje. Seznam tistih, pri katerih ugotovi preseganje predpisanih mejnih vrednosti parametrov onesnaženosti odpadne vode oziroma druge nepravilnosti, pošlje Inšpektoratu za okolje in energijo s pobudo za izvedbo nadzora.

Nadzor upravljavcev komunalnih čistilnih naprav (KČN)

ARSO je v sredini leta 2023 (3. julija 2023) Inšpektoratu Republike Slovenije za okolje in energijo posredoval seznam 178 upravljavcev KČN, pri katerih so pri pregledu poročil obratovalnih monitoringov za leto 2022 ugotovili nepravilnosti (preseganje mejne vrednosti emisij v odpadni vodi (35 KČN) ali druge nepravilnosti: neenakomerno razporejene meritve, premalo izvedenih meritev) in seznam 6 upravljavcev KČN, ki za leto 2022 niso predložili poročilo o občasnih ali trajnih meritvah odpadnih vod iz KČN.

Upravljavce iz seznama je inšpektorat obravnaval v okviru usmerjene akcije. Za večino so bili inšpekcijski postopki odprti že pred pričetkom akcije in so jim bile odločbe izdane tudi že prej. Prioritetno se je opravil najprej nadzor pri KČN, za katere je ARSO na podlagi pregleda obratovalnega monitoringa odpadnih voda ugotovil preseganje mejnih vrednosti parametrov onesnaženosti odpadne vode na iztoku iz KČN, nato pa so se opravili nadzor še pri ostalih KČN.

Inšpektorji so v letu 2023 pri upravljavcih KČN opravili 66 inšpekcijskih nadzorov, v zvezi z ugotovljenimi nepravilnostmi pa so izdali 23 inšpekcijskih odločb. Za osem upravljavcev KČN, ki niso v roku, ki ga je določil inšpektor, izvršili vseh odrejenih ukrepov iz inšpekcijske odločbe, so inšpektorji začeli postopek za izvršbe. Ena izvršba se je že ustavila, prav tako je bilo skupaj ustavljenih 17 upravnih zadev.

Nadzor preseganja mejnih vrednosti na iztoku iz naprav, ki odvajajo industrijske odpadne vode

ARSO je v začetku leta 2023 na inšpektorat posredoval seznam naprav, ki odvajajo industrijske odpadne vode, pri katerih je bilo na podlagi pregleda obratovalnih monitoringov odpadnih vod za leto 2021, ugotovljeno:

  • preseganje mejnih vrednosti parametrov onesnaženosti industrijske odpadne vode (73 naprav),
  • preseganje mejnih vrednosti letne količine posameznega onesnaževala v industrijski odpadni vodi (11 naprav),
  • preseganje največjih dovoljenih letnih količin odpadne vode, določenih v okoljevarstvenih dovoljenjih (60 naprav) in
  • vsaj dve leti zapored napačnega izvajanja obratovalnega monitoringa: napačna pogostost vzorčenja odpadne vode in / ali napačen nabor parametrov, vključen tudi obratovalni monitoring, izveden v letu 2019 ( 16 naprav).

V okviru koordinirane akcije nadzora naprav se je naprave, pri katerih obratovalni monitoringi izkazujejo  preseganje mejnih vrednosti parametrov onesnaževal na iztoku iz naprave, preverjalo v 58 inšpekcijskih postopkih, nekateri so bili uvedeni že pred začetkom akcije. Inšpektorji so v letu 2023 pri upravljavcih naprav opravili 38 inšpekcijskih pregledov, v zvezi z ugotovljenimi nepravilnostmi pa so izdali 14 inšpekcijskih odločb. Petim upravljavcem naprav, ki niso v roku, ki ga je določil inšpektor, izvršili vseh odrejenih ukrepov inšpektorja, so bili izdani sklepi o dovolitvi izvršbe.

V okviru koordinirane akcije nadzora naprav se je zaradi preseganja mejnih vrednosti letnih količin onesnaževal v odpadni vodi vodilo tudi 9 inšpekcijskih postopkov, nekateri so se vodili že pred začetkom akcije. Inšpektorji so v letu 2023 pri upravljavcih naprav zaradi preseganja mejnih vrednosti letne količine posameznega onesnaževala v industrijski odpadni vodi opravili osem inšpekcijskih pregledov, v zvezi z ugotovljenimi nepravilnostmi pa izdali 4 inšpekcijske odločbe.

V okviru koordinirane akcije nadzora naprav se je prijavo ARSO o preseganju v okoljevarstvenem dovoljenju določene največje letne količine odpadne vode  preverjalo v 42 inšpekcijskih postopkih, nekateri so se začeli že pred začetkom akcije. Inšpektorji so v letu 2023 pri upravljavcih naprav zaradi preseganja dovoljene letne količine odpadne vode opravili 46 inšpekcijskih pregledov, v zvezi z ugotovljenimi nepravilnostmi pa so izdali 15 inšpekcijskih odločb.