Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo uspešno pridobilo sredstva za tehnično pomoč pri pripravi Strateškega projekta za naravo

Na Ministrstvu za naravne vire in prostor smo uspešno kandidirali za financiranje tehnične pomoči za pripravo Strateškega projekta za naravo (angleško Strategic Nature Project – SNAP), katerega glavni cilj je izboljšano upravljanje in izvajanje javne službe v zavarovanih območjih narave.

S pridobljenimi sredstvi bomo projekt SNAP pripravili v naslednjih dveh letih, izvajati pa se bo predvidoma začel v letu 2026. Vrednost desetletnega projekta je ocenjena na dvajset milijonov evrov. Sofinanciran bo iz evropskega Programa LIFE, ker pa gre za izjemno obsežen in kompleksen projekt, Evropska komisija za njegovo pripravo nudi možnost financiranja tehnične pomoči. Skupna vrednost sredstev tehnične pomoči je 123.800 evrov.

Ob pomoči strokovnega znanja in izkušenj vključenih sodelavcev in drugih deležnikov bo projekt SNAP namenjen implementaciji Programa upravljanja Natura 2000 (PUN) območij v Sloveniji, predvsem izvajanju učinkovitih ohranitvenih ukrepov za vrste in habitatne tipe – tudi tiste, katerih stanje je trenutno ugodno, a je treba za ohranjanje ugodnega stanja ustrezno skrbeti. Kot partnerji bodo v SNAP vključeni tudi upravljavci zavarovanih območij, saj so ključni za izvajanje ukrepov in doseganje ciljev PUN. Velik poudarek projekta SNAP bo tudi na vključevanju naravovarstvenih vsebin v druge politike in s tem za ohranjanje ugodnega stanja vrst in habitatnih tipov ter v iskanju in vključevanju drugih finančnih virov za izvedbo teh ukrepov.