Skoči do osrednje vsebine

Leto 2023 smo zaključili z obiskom dijakov treh srednjih šol

Na vladi smo se družili z dijaki Gimnazije Ledina, Biotehničnega izobraževalnega centra Ljubljana in Srednje medijske in grafične šole, ki so nas obiskali v okviru vladnega pedagoškega programa Aktivno državljanstvo. Sprejeli smo jih predstavniki Kabineta predsednika vlade, Urada vlade za komuniciranje in Protokola Republike Slovenije.
Direktorica Urada vlade za komuniciranje Petra Bezjak Cirman in Polona Faletič iz Kabineta predsednika vlade.

Direktorica Urada vlade za komuniciranje Petra Bezjak Cirman in Polona Faletič iz Kabineta predsednika vlade. | Avtor: Kabinet predsednika vlade/Žan Kolman

1 / 4

Obisk dijakov poteka v različnih prostorih in z različnimi sogovorniki. Obisk vedno začnemo v veliki sejni dvorani na Gregorčičevi 27, kjer sicer med drugim potekajo pogajanja vlade s sindikati javnega sektorja, zasedanja Evropsko socialnega sveta in zasedanja straških svetov. Vlado, njeno delo in načine obveščanja javnosti o delu vlade je tokrat predstavila direktorica Urada vlade za komuniciranje Petra Bezjak Cirman. Svoje delo v Kabinetu predsednika vlade in karierno pot pa je dijakom predstavila mlada sodelavka Polona Faletič. V razpravi z dijaki sta poudarili pomen aktivnega državljanstva in spremljanje oblikovanja vladnih in evropskih politik, ker imajo neposreden vpliv na naša življenja tako v času izobraževanja kot poklicne poti. Ob koncu pa sta jim zaželeli lepe praznike in obilo uspehov v letu 2024.

Po predstavitvi in pogovoru o vladi dijake peljemo v predsedniško palačo. Pred vstopom morajo kot vsi ostali obiskovalci tudi dijaki opraviti varnostni pregled, ki ga izvajajo predstavniki Policije. Nato del dijakov ogled predsedniške palače nadaljuje s predstavnikom Protokola Republike Slovenije, ki jih popelje v kristalno dvorano in jim oriše delo protokola, zgodovino predsedniške palače in zaupa kakšno zanimivo anekdoto. V kristalni dvorani predsedniške palače naredimo tudi skupinsko fotografijo obiska.

V okviru obiska predstavnik Urada vlade za komuniciranje dijakom predstavi tudi medijsko središče, s katerim urad upravlja. V medijskem središču navadno z dijaki izvedemo kratko simulacijo novinarske konference vlade, med katero vloge predsednika vlade, ministrov in novinarjev prevzamejo kar dijaki sami. Temo simulacije navežemo na posamezen obisk, tako da lahko pokomentirajo vtise, ki smo jih pustili predstavniki vlade in vladni prostori.

Fotografije z obiska dijakov Gimnazije Ledina, Biotehničnega izobraževalnega centra Ljubljana in Srednje medijske in grafične šole so na voljo na vladnem Flickr računu.