Skoči do osrednje vsebine

Zelena luč za Center za demonstracijo in usposabljanje na področju brezogljičnih tehnologij

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je potrdilo vzpostavitev projekta Center za demonstracijo in usposabljanje na področju brezogljičnih tehnologij (Center DUBT), ki ga bo financiralo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije iz Sklada za pravični prehod. Izvajalec projekta je Kemijski inštitut.
Lokacija Centra za demonstracijo in usposabljanje na področju brezogljičnih tehnologij (Center DUBT)

Lokacija Centra za demonstracijo in usposabljanje na področju brezogljičnih tehnologij (Center DUBT) | Avtor: Kemijski inštitut

Center DUBT bo podpiral raziskave na področju brezogljičnih tehnologij za prehod v moderno in zeleno usmerjeno industrijo. Za izvedbo projekta je namenjenih dobrih 32 milijonov evrov, od katerih bo Sklad za pravični prehod prispeval 27,3 milijona evrov. Prvo izplačilo sredstev v obliki predplačila v višini dobrih 9 milijonov evrov se pričakuje v zadnjih dneh letošnjega leta.

Cilj projekta je vzpostavitev centra z vrhunsko raziskovalno infrastrukturo na področju razvoja baterijskih in vodikovih tehnologij na lokaciji nove raziskovalne enote Kemijskega inštituta v Zasavju, s čimer bo pomembno prispeval k celostnemu prestrukturiranju nekdanje premogovne regije. Pospešil bo pravični prehod na področju gospodarstva in energetike kot tudi na področju okolja in človeških virov. V okviru vzpostavitve novega centra bo vzpostavljenih minimalno 15 visokokvalificiranih delovnih mest, pričakuje se sodelovanje z minimalno 15 podjetji iz regije.

Nova raziskovalna enota Kemijskega inštituta bo prispevala k hitrejšemu prenosu znanja tudi v lokalno okolje ter bo tako na nacionalni kot na lokalni ravni vzpodbujala ustanavljanje visokotehnoloških podjetij. Na ta način bo center omogočil nadaljnji vsestranski razvoj ter boljšo kakovost življenja ljudi v Zasavju.