Skoči do osrednje vsebine

Uspešen zaključek usklajevanja Akta o umetni inteligenci v postopku trialoga na ravni Evropske unije

V petek, 8. decembra 2023, se je na ravni Evropske unije uspešno zaključil trialog med Svetom EU, Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo za uskladitev Akta o umetni inteligenci (UI).

Zadnje usklajevanje je potekalo več kot 36 ur, kar kaže na izredno vsebinsko kot tudi politično kompleksnost vsebine akta. Evropski parlament in Svet EU skupaj z Evropsko komisijo so dosegli kompromis glede urejanja vseh še odprtih vprašanj v aktu, ki so vključevala urejanje prepovedanih praks, določanje visoko tveganih uporab sistemov UI, izključitev področja nacionalne varnosti iz urejanja v tem aktu, izjeme za kazenski pregon, urejanje oddaljene biometrične identifikacije, urejanje sistemov UI in modelov UI splošnega namena, model upravljanja in nadzora, podpora inovacijam z možnostjo testiranja v realnem okolju ter roki za začetek veljavnosti.

Novica o zaključku političnega usklajevanja je tako obšla ves svet, saj gre za prvo tako tako obširno, horizontalno in sistemsko urejanje UI na svetu. Slovenija je v tem postopku vseskozi intenzivno sodelovala s svojimi stališči, ki jih je usklajevala v okviru posebne medresorske delovne skupine pod vodstvom Ministrstva za digitalno preobrazbo. V okviru te skupine so bila pripravljana tudi krovna stališča Slovenije, ki jih je potrdila Vlada Republike Slovenije in ustrezni odbori v Državnem zboru Republike Slovenije. Stališča pa so bila tudi predmet javne razprave.

Na podlagi končnega dogovora bo predvidoma do januarja 2024 potekala priprava končnega teksta, ki bo predvidoma formalno sprejet spomladi 2024. Začetek veljavnosti bo različen. Kot je dogovorjeno pa naj bi prepovedi začele veljati šest mesecev po objavi v Uradnem listu, kodeksi ravnanja v devetih mesecih, modeli in sistemi splošnega namena v 12 mesecih, preostali del uredbe pa bo začel veljati 24 mesecev po objavi v Uradnem listu. Glede na kompleksno urejanje in predvsem na relativno kompleksno nadzorno in upravljavsko strukturo, ki jo akt zahteva za učinkovito izvajanje, bo potrebno pristopiti k pripravi zakonodajnega in organizacijskega okolja takoj, ko bo končni tekst akta dokončno sprejet.