Skoči do osrednje vsebine

Sprejeli smo plamen luči miru

V ministrstvu in Policiji smo sprejeli luč miru iz Betlehema, ki so nam jo, tako kot prejšnja leta, prinesli slovenski skavti. Sprejela sta jo minister Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić, zbrane pa je nagovoril tudi policijski vikar Igor Jereb.

Gre za dobrodelno akcijo, ki v Sloveniji poteka že od osamosvojitve. Plamen luči miru vsakič prinaša plemenito sporočilo, ki lahko človeka nagovori in kot navdih spodbudi h konkretnim odločitvam in dejanjem. Moto letošnje poslanice, ki so nam jo slovenski skavti ob tej priložnosti tudi prebrali, se glasi: "Premostimo in razsvetlimo!"

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je zahvalil policijskim vikarjem ter slovenskim skavtinjam in skavtom, ki že vrsto let na Ministrstvo za notranje zadeve prinašajo luč miru iz Betlehema. Ta nas, kot je dejal minister, nato še celo leto razsvetljuje. V predprazničnem času se spominjamo dogodkov preteklega in iztekajočega se leta. Ob tem je minister spomnil na lanski obsežen požar na Krasu ter na avgustovske obsežne poplave in plazove, največje v naši zgodovini. Ti dogodki so nas po ministrovih besedah utrdili v prepričanju, da je pomembno sodelovanje in da smo le skupaj močnejši.

Počasi pa se že oziramo v prihodnost, je še dejal minister. Pri tem je pomembno živeti v skladu z načeli in besedami iz letošnje poslanice luči miru: "Postavimo most, kjer ga ni. Prižgimo luč, kjer še ne gori."

"Božično-novoletni čas, ki prihaja, je čas pričakovanj, čas, ko se lahko poglobljeno pogovorimo s svojimi najbližjimi, ko si vzamemo čas tudi zase," je še dejal minister in zbranim zaželel mirne prihajajoče praznike.

Po besedah policijskega vikarja Igorja Jereba je dogodek namenjen temu, da bi vsak od nas zmogel vsakodnevno odpirati srce za dobro in za sočloveka. "Tako bi lahko drug drugemu vedno dajali upanje in prižigali luč. Poklicani smo namreč k deljenju sreče in ustvarjanju pogojev zanjo. Bog skrbi za človeka in človek lahko skrbi za drugega človeka. Naj bo skrb za drugega prijetno poslanstvo," je še dejal.

Na spletni strani Policije je objavljeno sporočilo za javnost o sprejemu luči miru.