Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na svetovnem podnebnem vrhu v Dubaju

Med 30. novembrom in 12. decembrom 2023 je v Dubaju potekal Svetovni podnebni vrh COP28 (angleško United Nations Climate Change Conference), v sklopu katerega je Ministrstvo za gospodarstvo organiziralo dneve zelenih in digitalnih inovacij.

Tridnevni dogodek z naslovom “Dnevi zelenih in digitalnih inovacij” je ministrstvo organiziralo v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom in Javno agencijo Republike Slovenije za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije (SPIRIT Slovenija). Na njem se je zvrstilo več kot 25 predstavitev in panelnih razprav, na katerih je sodelovalo več kot sto slovenskih in tujih podjetij.

Slovenija je predstavila dobre prakse tehnoloških inovacij, ki vplivajo na ublažitev podnebnih sprememb. Pozornost je namenila tudi trajnostnim rešitvam z uporabo naprednih digitalnih in zelenih tehnologij na področjih energetske učinkovitosti, prehoda na ogljično nevtralnost, krožnega gospodarstva in krožnega gradbeništva, trajnostne mobilnosti in pametnega transporta ter mest prihodnosti.

Inovativne rešitve, ki bodo prispevale k bolj učinkovitemu digitalnemu prehodu, med drugim tudi na področju vodikovih tehnologij, so predstavila podjetja ReCatalyst, RENN Solutions, ECUBES.

Posebno pozornost so udeleženci namenili trajnostnemu financiranju in čezmejnim interoperabilnim infrastrukturam.