Skoči do osrednje vsebine

Nadzor nad evidentiranjem nepremičnin v katastru nepremičnin

Investitorji gradnje stavb oziroma lastniki parcel, na katerih stavbe stojijo ali imetniki stavbne pravice so dolžni vpisati nepremičnine v kataster nepremičnin. Če tega ne naredijo tudi po pozivu Geodetske uprave Republike Slovenije (GURS), le ta predlaga geodetski inšpekciji, da jih obravnava v prekrškovnem postopku. V letu 2023 je geodetska inšpekcija uvedla 80 postopkov o prekršku.

V prekrškovnih postopkih je zaradi neizvedenega evidentiranja stavb v katastru nepremičnin, oziroma zaradi neizvedenega vpisa sprememb podatkov o stavbi ali delu stavbe, Inšpektorat Republike Slovenije za naravne vire in prostor izdal 19 odločb o prekršku z izreko globe in 43 odločb z izreko opomina. V devetih postopkih odločba o prekršku ni bila izdana, ker se je v postopku izkazalo, da dejanje ni kazalo znakov prekrška ali da prekrška ni storil domnevni kršitelj. Dvema kršiteljema, ki sta kršitev odpravila že pred uvedbo prekrškovnega postopka, sta bili izdani pisni opozorili. V teku je še devet prekrškovnih postopkov, ki so vsi tik pred izdajo odločbe.

Kataster nepremičnin

Kataster nepremičnin, ki združuje predhodne evidence zemljiškega katastra, katastra stavb in registra nepremičnin je poglavitna evidenca o nepremičninah. Vpis stavb in delov stavb v kataster nepremičnin je obveznost investitorjev gradnje stavb oziroma lastnikov parcel, na katerih stavbe stojijo ali imetnikov stavbne pravice.

Ukrepi za ne-izvedbo vpisa nepremični v kataster nepremičnin

Nadzor nad evidenco katastra nepremičnin opravlja geodetska uprava. Prekrškovne postopke pa izpelje geodetska inšpekcija.

  • V primeru, da geodetska uprava ugotovi, da stavba ali del stavbe ni evidentiran v katastru nepremičnin in so izpolnjeni pogoji za evidentiranje stavbe v katastru nepremičnin, pozove investitorja gradnje oziroma lastnika parcele, ki je povezana s stavbo ali imetnika stavbne pravice, če je na tej parceli vzpostavljena stavbna pravica, da v treh mesecih po prejemu poziva vloži zahtevo za vpis stavbe v kataster nepremičnin. Za investitorja, ki je pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost , ki tega ne naredi, zakon določa globo od 600 do 5000 eurov. Z globo od 300 do 3000 eurov se za prekršek kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost. Z globo od 300 do 1500 evrov pa se za prekršek kaznuje posameznik
  • Lastnik stavbe oziroma dela stavbe, upravljavec, imetnik stavbne pravice ali upravnik stavbe mora vložiti zahtevo za spremembo podatkov katastra nepremičnin, če so na stavbi ali delu stavbe nastale spremembe. Če geodetska uprava ugotovi, da tega ni storil, ga pozove, da to stori v treh mesecih po prejemu poziva. Za pravne osebe, samostojne podjetnike posameznike ali posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, ki tega ne naredijo, zakon predpisuje globo v višini od 200 do 2500 evrov. Z globo od 100 do 1500 evrov se za prekršek kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost. Z globo od 100 do 700 evrov se za ta prekršek kaznuje posameznik.
  • Geodetska uprava opravi tudi nadzor nad evidenco podatkov, vpisanih na osnovi zahteve brez elaborata. Kadar ugotovi, da vpisani podatki ne ustrezajo dejanskemu stanju, pozove lastnika ali upravnika, da podatke posreduje z vložitvijo zahteve brez elaborata. Lastnik ali upravnik stavbe mora geodetski upravi najpozneje v 30 dneh od dneva prejema poziva vložiti zahtevo s pravilnimi in popolnimi podatki o nepremičnini. Z globo od 200 do 1500 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če v roku ne vloži zahteve za vpis sprememb podatkov o stavbi in o delu stavbe, ki se spreminjajo z zahtevo brez elaborata. Z globo od 100 do 1000 evrov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost. Z globo od 100 do 500 evrov se za ta prekršek kaznuje posameznik.