Skoči do osrednje vsebine

Nadaljevanje pogovorov z deležniki v kmetijstvu

18. decembra so se nadaljevali pogovori glede stavkovnih zahtev kmetov, ki so bili zaradi menjave vodstva na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) in Ministrstvu za naravne vire in prostor (MNVP) začasno prekinjeni.
Državni sekretar dr. Blaž Germšek v sejni sobi z razližnimi deležniki.

Državni sekretar dr. Blaž Germšek na pogovorih z deležniki v kmetijstvu.

1 / 3

Na sestanku so se med drugim dogovorili, da pripravijo pripombe na osnutek dogovora med stranmi ter na predlog novega pristopa za določitev okoljsko občutljivega trajnega travinja za leto 2024 in naprej iz predloga Uredbe o pravilih pogojenosti. Predstavniki so na srečanju predstavili razširjene zahteve, na katere pričakujejo odziv pristojnih ministrstev.

V prostorih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so se danes nadaljevali pogovori med predstavniki MKGP in MNVP ter predstavniki deležnikov v sektorju kmetijstva. Današnje pogovore je vodil državni sekretar na MKGP dr. Blaž Germšek, ki je v uvodu predstavil namero za aktivno nadaljevanje pogovorov in iskanje rešitev v korist kmetijskemu sektorju. Deležnike v sektorju kmetijstva so zastopali predstavniki Sindikata kmetov Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, Zveze kmetic Slovenije, Zveze slovenske podeželske mladine ter Združenja hribovskih in gorskih kmetov Slovenije.

Pogovore so nadaljevali s pregledom predloga tako imenovanega dogovora med ministrstvoma ter nevladnimi organizacijami, ki delujejo na področju kmetijstva. Dogovorili so se, da predstavniki deležnikov v sektorju kmetijstva do tega četrtka, 21. decembra, posredujejo pripombe in predloge na osnutek dokumenta.

V nadaljevanju so opravili razpravo glede metodologije revidiranja postopka določitve okoljsko občutljivega trajnega travinja v območjih Natura 2000 za namen pogojenosti (obvezni standard DKOP 9), za katero velja prepoved preoravanja ali spreminjanja v drugo rabo, vključno v zaraščanje. Deležniki in ministrstvi se bodo poskušali uskladiti glede določil v Uredbi o pravilih pogojenosti do konca tega tedna s ciljem, da se uredba sprejme na vladi še v letošnjem letu.