Skoči do osrednje vsebine

Slovenska delegacija na konferenci Espoo v Ženevi

Delegacija Ministrstva za okolje, podnebje in energijo je uspešno sodelovala na konferenci pogodbenic Espoo konvencije in Protokola o strateški presoji vplivov na okolje v Ženevi.
govorniki na konferenci Espoo
1 / 3

V Ženevi je od 12. do 16. decembra 2023 potekala 9. konferenca pogodbenic (v angleščini) Konvencije o čezmejnih vplivih na okolje (Espoo konvencije) in 5. konferenca pogodbenic Protokola o strateški presoji vplivov na okolje, ki se je je udeležilo 36 pogodbenic, med njimi tudi delegacija Ministrstva za okolje, podnebje in energije. Slovenije kot predsedujoča biroju Protokola o strateški presoji vplivov na okolje je vodila konferenco za področje Protokola.

Poudarjen je bil izjemen pomen mednarodnega sodelovanja na področju okoljskih presoj v luči podnebnih sprememb, zelenega prehoda in krožne ekonomije. Poseben poudarek je bil namenjen vrednotenju podnebnih sprememb, ukrepov za blaženje in prilagajanje ter zdravju prebivalcev v okoljskih presojah.

Na konferenci je bilo sprejeto poročilo o napredku zakonodaje in kapacitet v preteklih treh letih. Implementacijski odbor, delujoč v okviru Konvencije in Protokola, je identificiral kršitve implementacije konvencije in protokola v nekaterih državah in sprejel ugotovitve ter usmeritve za odpravo teh kršitev.

Poleg tega so bile sprejete odločitve glede delovnega in finančnega programa, programa sodelovanja v mediteranskem območju ter priprave tematskih seminarjev. Slovenija in Italija bosta pripravili seminar o okoljskih presojah na področju biotske raznovrstnosti, medtem ko bosta Grčija in Italija organizirali seminar o podnebnih spremembah.

Potrjena so nova »Navodila za vključitev zdravja prebivalcev v strateške/celovite presoje vplivov na okolje«, ki bodo v pomoč pogodbenicam pri vključevanju področja zdravja.

Slovenija je predlagala mag. Vesno Kolar Planinšič za predsedujočo biroju Protokola o strateški presoji vplivov na okolje za obdobje 2023-2026, kar je bilo soglasno potrjeno.