Skoči do osrednje vsebine

Slovenija bo lokalnim skupnostim omogočila oblikovanje boljših javnih storitev z nižjimi stroški

Vlada je v petek, 15.decembra 2023, sprejela sklep glede Namere o sodelovanju Republike Slovenije pri ustanovitvi Evropskega konzorcija za digitalno infrastrukturo za mrežo lokalnih digitalnih dvojnikov naproti CitiVERSE.

Sodelovanje v več-državnem projektu je Vlada Republike Slovenije že načrtovala v Nacionalnem strateškem časovnem načrtu za digitalno desetletje, ki ga je sprejela 9. 11. 2023, skladno z evropsko zakonodajo Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostavitvi programa politike Digitalno desetletje do leta 2030.

Projekt bo prispeval k splošnim ciljem na treh področjih:

(1) Digitalno državljanstvo: občinam, državljanom in podjetjem bo zagotovljen dostop do digitalnih tehnologij in podatkov pod preprostimi in pravičnimi pogoji;

(2) Podpiranje vodenja in suverenosti: v odprtem digitalnem okolju bodo digitalne tehnologije in storitve spoštovale in krepile suverenost, načela in vrednote Unije;

(3) Zeleni prehod: na ta način bo omogočena gradnja ogljično nevtralnih, odpornih, vključujočih in trajnostnih mest in skupnosti.

Pričakovani učinek več-državnega projekta je, da bodo mesta in občine hitreje in z nižjimi stroški zgradile svojo digitalno podatkovno platformo in digitalne dvojnike ter državljanom in podjetjem Evrope ponudile napredne digitalne javne storitve.

Več-državni projekt bo izvajal Konzorcij evropske digitalne infrastrukture Mreža lokalnih digitalnih dvojnikov naproti Citiverse EDIC. V skladu s 14. členom Sklepa (EU) 2022/2481 Evropskega parlamenta in Sveta, bo Valencija (Španija) zaprosila s pisno vlogo pri Komisiji ustanovitev konzorcija evropske digitalne infrastrukture.

S podpisno izjavo Slovenija podpisuje vlogo za ustanovitev Konzorcija evropske digitalne infrastrukture Mreža lokalnih digitalnih dvojnikov naproti Citiverse EDIC, ki bo imel sedež v Valenciji, Španija.