Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 84. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 84. seji obravnavala in sprejela šest točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sklep o organizaciji in delu Zavoda za ribištvo Slovenije

Vlada je izdala Sklep o organizaciji in delu Zavoda za ribištvo Slovenije in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije (RS).

Nov Sklep o organizaciji in delu Zavoda za ribištvo Slovenije se sprejema med drugim zaradi upoštevanja in prenosa določil Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije, ki nalaga dodatne obveznosti neposrednim proračunskim uporabnikom.

Sklep se dopolnjuje tudi z določbami, s katerimi se upošteva revizijsko poročilo Računskega sodišča RS o učinkovitosti ureditve javne službe in razmejevanja od ostalih dejavnosti javnih zavodov. V sklepu so ob upoštevanju določb pravilnika in revizijskega poročila zdaj bolj natančno ločene naloge javne službe in tržna dejavnost zavoda.

Z novim sklepom se določa tudi imenovanje direktorja zavoda, in sicer na način, da postopek imenovanja in razrešitve vodi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) v imenu ustanovitelja zavoda, Vlade RS.

Spremembe št. 2 Programa porabe sredstev proračunskega sklada za gozdove za leto 2023

Vlada je sprejela Spremembe št. 2 Programa porabe sredstev proračunskega sklada za gozdove za leto 2023 ter potrdila čistopis predmetnega Programa za leto 2023. 

V skladu z Zakonom o gospodarjenju z gozdovi v lasti Republike Slovenijes sredstvi proračunskega sklada za gozdove (v nadaljnjem besedilu: gozdni sklad) upravlja in z njimi razpolaga ministrstvo, pristojno za gozdarstvo, na podlagi letnega programa porabe sredstev, ki ga na predlog ministrstva, pristojnega za gozdarstvo, sprejme Vlada RS. Letni program porabe sredstev gozdnega sklada določa razdelitev sredstev po določenih namenih v posameznem letu.

Spremembe št. 2 Programa porabe sredstev proračunskega sklada za gozdove za leto 2023 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravilo zaradi potrebnih sprememb na prihodkovni in odhodkovni strani Gozdnega sklada. Na prihodkovni strani Gozdnega sklada se zvišujejo načrtovani prihodki iz naslova razpolaganja z državnimi gozdovi za nekaj več kot 23 milijonov evrov, na odhodkovni strani Gozdnega sklada se za okvirno 4 milijone evrov zvišajo načrtovani odhodki.

Soglasje za prevzemanje in plačevanje obveznosti na namenskih proračunskih postavkah Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano preko načrtovanih pravic porabe

Vlada je sklenila, da se Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) izda soglasje, da lahko na nivoju skupine proračunskih uporabnikov (SPU šifra 233) prevzema in plačuje obveznosti na namenskih proračunskih postavkah preko načrtovanih pravic porabe v sprejetem proračunu države za leto 2023, in sicer v bilanci odhodkov največ do 50,8 miljonov evrov.

MKGP ima v sprejetem finančnem načrtu za leto 2023 načrtovanih približno 23.380.970 evrov namenskih sredstev. Povečanje pravic porabe na namenskih postavkah glede na sprejeti finančni načrt v letu 2023 se v pretežnem delu nanaša na proračunsko postavko Gozdni sklad – zbiranje sredstev.

Mnenje Vlade Republike Slovenije glede predloga za zadržanje izvrševanja izpodbijanih določb 36.b, 36.c in 36.č člena ter tretje alineje 43. člena Zakona o zaščiti živali

Vlada je sprejela mnenje glede predloga za zadržanje izvrševanja izpodbijanih določb 36.b, 36.c in 36.č člena ter tretje alineje 43. člena Zakona o zaščiti živali (v nadaljnjem besedilu ZZZiv).

Državni zbor Republike Slovenije je dne 8. 12. 2023 zaprosil Vlado RS, da z vidika izvršilne oblasti poda mnenja glede zahteve Državnega sveta Republike Slovenije v zvezi z ustavnostjo 36.b, 36.c in 36.č člena ter tretje alineje 43. člena ZZZiv in predlogom za začasno zadržanje izvrševanja izpodbijanih določb. 

Vlada z vidika izvršilne veje oblasti v zvezi z zadržanjem izvajanja 36.b, 36.c in 36.č člena ZZiv pojasnjuje, da gre za člene, ki v vsebino zakona vnašajo institut kvalificiranih prijaviteljev in  začasno zadržanje zgoraj naštetih členov nima neposrednega vpliva na sam institut kvalificiranega prijavitelja. Le-ta se lahko vzpostavi šele, ko so kvalificirani prijavitelji ustrezno usposobljeni in opravijo predpisani izpit, za kar je potrebno sprejeti podzakonski predpis, ki bo določal način in vsebino opravljanja izpita.

V zvezi z zadržanjem tretje alineje 43. člena ZZZiv Vlada pojasnjuje, da bi organ nadzora s tem izgubil bistveni nadzorni inštrument, ki mu omogoča, da v najhujših primerih mučenja živali le-te odvzame in s tem prepreči njihovo nadaljnje trpljenje. Gre za ukrep, ki velja že od leta 1999.   Zadržanje te določbe lahko povzroči, da bodo nevestni skrbniki živali namenoma ali iz malomarnosti zmanjšali dolžno skrbnost za dobrobit živali, vedoč, da jim nadzorni organ kljub hudim kršitvam zakonodaje ne bo mogel izreči ukrepa trajnega odvzema.

Razrešitev in imenovanje člana Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v Svetu Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije

Vlada je sprejela sklep, da se v svetu Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov (SKZG) Republike Slovenije se kot predstavnika ustanovitelja razreši Tatjano Guštin, predstavnico Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), na njeno mesto pa imenuje Leona Ravnikarja.

Sedanja članica sveta SKZG Tatjana Guštin je dne 30. 10. 2023 podala odstopno izjavo. MKGP je predlagal Vladi, da za preostanek mandata sveta SKZG, do 21. 2. 2027, v svet SKZG kot predstavnika ustanovitelja - MKGP - imenuje Leona Ravnikarja.

Razrešitev in imenovanje člana Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v Svetu Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije

Vlada je sprejela sklep, da se v Odboru za podeljevanje nagrade Zlata čebela z mesta člana razreši Jure Čuš, namesto njega pa se kot članico za področje kmetijstva imenuje Polono Kolarek Novšek.

Dosedanji član za področje kmetijstva Jure Čuš je 11. avgusta letos zaradi selitve v tujino podal odstopno izjavo z mesta člana Odbora za podeljevanje nagrade Zlata čebela. Po preveritvi prejetih predlogov na poziv za imenovanje članov odbora je soglasje k članstvu v odboru podala Polona Kolarek Novšek. Predlagana kandidatka ima več kot 7 let delovnih izkušenj s področja kmetijstva, aktivno govori in razume angleški jezik ter je podala pisno soglasje h kandidaturi za članstvo v odboru.