Skoči do osrednje vsebine

Nadzor naprav, ki presegajo mejne vrednosti emisij snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja

Imetniki naprav - nepremičnih virov onesnaževanja, morajo zagotavljati monitoring emisij snovi v zrak. Oceno o letnih emisijah snovi v zrak in poročila o občasnih meritvah emisij snovi v zrak preverja Agencija Republike Slovenije za okolje. Z informacijo o tistih, ki so presegali mejne vrednosti na izpustih iz naprave ali niso poročali, seznani Inšpektorat RS za okolje in energijo.

Inšpektorji za okolje Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in energijo so v letošnji akciji opravili inšpekcijske nadzore pri osmih upravljavcih naprav, pri katerih je Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) na podlagi pregleda ocen o letnih emisijah snovi v zrak in poročil o občasnih meritvah emisij snovi v zrak za leto 2022 ugotovila preseganje mejnih vrednostih na izpustih iz naprave, ter pri 11 zavezancih, ki za leto 2022 ARSO za okolje niso poročali.  Pet inšpekcijskih postopkov še ni zaključenih, od ostalih so bile kršitve ugotovljene v pri 12 zavezancih. V dveh primerih kršitve niso bile ugotovljene.

Zavezancem je bilo v času akcije izdanih deset inšpekcijskih odločb, s katerimi je bilo zavezancem večinoma odrejeno, da morajo:

  • prilagoditi delovanje naprave tako, da izmerjene emisije snovi v zrak na merilnih mestih ne bodo presegale mejnih vrednosti, ki so določene v okoljevarstvenem dovoljenju (OVD), 
  • zagotoviti izvedbo meritev emisij snovi v zrak, da morajo v zvezi z emisijami snovi v zrak izvesti sanacijske ukrepe s katerimi bo zagotovljena skladnost emisij snovi v zrak,
  • izvesti ukrepe za odpravo virov čezmerne obremenitve, s katerimi se bo prenehalo preseganje mejnih vrednosti, ter
  • da morajo dostaviti poročilo in zagotoviti obratovalni monitoring.

V primeru ugotovljenih kršitev so bili tako zavezancem odrejeni inšpekcijski ukrepi. V okviru prekrškovnih ukrepov je bil do sedaj izdan en opomin.  

Cilj Akcije je zagotoviti usklajenost obratovanja naprav s predpisanimi mejnimi vrednostmi ter zahtevami okoljevarstvenih dovoljenj (OVD) in predpisov s področja emisij snovi v zrak.