Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje podelila Hipokratova priznanja

V četrtek, 14. decembra 2023, se je ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel udeležila slovesnosti ob podelitvi odličij Zdravniške zbornice Slovenije za leto 2023. Kot osrednja gostja je najprej nagovorila vse prisotne, kasneje pa podelila najvišja odličja za življenjsko delo – Hipokratova priznanja.

Namen podeljevanja odličij je izreči stanovsko priznanje, hvaležnost in na ta način tudi javno zahvalo vsem, ki so s svojim izjemnim delom in predanostjo zdravniškemu poklicu dosegli izredne dosežke tako v medicini kot na področju stanovskih interesov zdravništva in zobozdravništva, so vseskozi skrbeli za pravilno ravnanje zdravnikov in zobozdravnikov – in so s tem za zgled drugim zdravnikom ter so tako bistveno prispevali k ugledu slovenskega zdravništva in zobozdravništva v celoti. 

Ministrica je na slovesni podelitvi na začetku nagovorila vse zbrane goste in čestitala vsem nagrajenkam in nagrajencem. »Prejemniki odličij zdravniške zbornice ste vrhunski zdravstveni strokovnjaki, ki prispevate k ugledu slovenskega zdravstva in zobozdravstva doma in v tujini. Vaše delo ni le služba, temveč poslanstvo. Vaša strast do znanja, predanost pacientom in vztrajnost pri soočanju z izzivi so lastnosti, ki jih vsi spoštujemo in cenimo. Vaš prispevek je dragocen, vaš vpliv pa neprecenljiv. Poklicani ste k nesebični pomoči. Prav ta etični okvir združuje vse danes prisotne in nas postavlja na skupno pot prizadevanja za dobrobit tistih, ki nam zaupajo svoje zdravje. Kakovostna, varna in dostopna zdravstvena storitev za vse je ena od glavnih smernic zdravstvene politike in eden od vodilnih ciljev Ministrstva za zdravje,« je dejala in še pozvala k strpnemu in konstruktivnemu dialogu, ki je ključ do izgradnje »vsem dostopnega, učinkovitega in kakovostnega zdravstvenega sistema, osredotočenega na pacienta«.

Odličja Zdravniške zbornice Slovenije je letos prejelo 16 izjemnih zdravnikov, zdravnic, zobozdravnikov in zobozdravnic. Štiri najvišja odličja za življenjsko delo, Hipokratova priznanja, ki jih prejmejo tisti, ki so se izkazali z izjemnim stanovskim in organizacijskim delom ter tako bistveno prispevali k ugledu slovenskega zdravništva in zobozdravništva, je podelila prav ministrica. Letošnji dobitniki Hipokratovih priznanj so: prim. doc. dr. Mateji Bulc, dr. med., za izjemen prispevek k razvoju družinske medicine, za odločilne korake pri uvedbi specializacije iz družinske medicine in postavitev stroke na svetovni zemljevid; prof. dr. Maja Ovsenik, dr. dent. med., za izjemen prispevek k razvoju in napredku na področju ortodontije, predano mentorsko delo študentom dentalne medicine in podiplomsko izobraževanje zobozdravnikov; prim. prof. dr. Zmago Turk, dr. med., za izjemno stanovsko in organizacijsko delo, inovativnost ter bistven prispevek k nastanku Zdravniške zbornice Slovenije in ugledu slovenskega zdravništva; prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., za prebojno znanstveno delo na področju diabetologije, vzpostavitev in razvoj razširjenega presejalnega programa novorojenčkov, napredno komuniciranje znanosti ter srčno mentorsko delo.

Poleg Hipokratovih priznanj so bili podeljeni še naziva zaslužni član – prejela sta ju mag. Želimir Božić, dr. dent. med. ter posthumno Robert Juvan, dr. med. – ter zahvale Zdravniške zbornice Slovenije, ki so jih prejeli Aleš Fischinger, dr. med., izr. prof. dr. Metoda Dodič Fikfak, dr. med., Jana Lampe, izr. prof. dr. Alenka Mavri, dr. med., Ana Fajmut, dr. med., Gašper Keber, dr. med., Barbara Čreslovnik, dr. med., Delovna skupina za obvladovanje časa pred zasloni pri otrocih in mladostnikih, doc. dr. Lidija Nemeth, dr. dent. med., ter voditelji učne delavnice EFO INDEKS.