Skoči do osrednje vsebine

Vlada izdala uredbo o vzpostavitvi sistema obveščanja in alarmiranja prek javnih mobilnih omrežij

Zakon o elektronskih komunikacijah je izvajalcem javno dostopnih mobilnih komunikacijskih storitev naložil obveznost vzpostavitve in zagotavljanja sistema javnega obveščanja in alarmiranja prek mobilnih telefonov v primeru aktualnih ali bližajočih se naravnih ali drugih nesreč.

Nujnost tovrstnega obveščanja za zavarovanje premoženja in reševanje človeških življenj se je pokazala tudi v primeru nedavnih poplav in zemeljskih plazov, s katerimi se je Slovenija soočala v letošnjem letu.  

Uredba, sprejeta na podlagi zakona, določa obveznosti telekomunikacijskih operaterjev v zvezi z vzpostavitvijo in zagotavljanjem sistema obveščanja in alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil na mobilne telefone prebivalk in prebivalcev ter tudi vseh ostalih, ki se v času naravne ali druge nesreče nahajajo na ogroženem območju. Določa tudi način financiranja sistema in tehnične ter varnostne zahteve za njegovo delovanje. Glede na to, da je izvajanje teh storitev v javnem interesu, so sredstva za vzpostavitev in vzdrževanje sistema zagotovljena v državnem proračunu. Za vzpostavitev sistema so predvideni stroški v višini tri in pol milijona evrov, za vzdrževanje sistema za obdobje petih let pa v višini 340 tisoč evrov letno.  

Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo po uveljavitvi uredbe objavilo javni razpis, na katerega se bodo lahko prijavili operaterji mobilnih komunikacijskih omrežij. V Sloveniji bo vzpostavljen sistem celičnega oddajanja, tako imenovani »Cell Broadcast« sistem, ki že deluje v več državah članicah EU.  

S sprejetjem uredbe so zagotovljene vse normativne podlage za praktično vpeljavo sistema.