Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministra na novico o obtožbah v. d. vodje vladnega Urada za narodnosti Janeza Doltarja

Objavljamo odziv ministra Luke Mesca na novico o obtožbah vršilca dolžnosti vodje vladnega Urada za narodnosti Janeza Doltarja.

»Na ministrstvu smo bili seznanjeni z očitki o neprofesionalnem in neprimernem vedenju vršilca dolžnosti vodje vladnega Urada za narodnosti Janeza Doltarja. Od javnih funkcionarjev na kakršnemkoli položaju, še posebej pa na čelu ustanov, ki bi morale varovati pravice najbolj odrinjenih in marginaliziranih skupin, pričakujemo, da bodo svoje delo opravljali strokovno.

Pričakujem, da se s  strani pristojnih organov čim prej raziščejo obtožbe, ki so zelo resne, ter da se razčistijo dvomi o njegovi usposobljenosti za opravljanje dela vodje vladnega Urada za narodnosti. Spolno nadlegovanje na delovnem mestu predstavlja kršitev delovnopravne zakonodaje ter temeljnih pravic posameznic in posameznikov. Še posebej nedopustno je, kadar se nasilje izvaja s pozicije moči, kot je nadrejeni, profesor ali starš.

Ob tem poudarjam, da se spolno nasilje v praksi prepogosto relativizira in da se zmanjšuje njegov pomen. Pomembno je, da se zavedamo, da spolno nadlegovanje in nasilje ni zgolj posilstvo, ampak so to tudi neprimerne izjave in neprimerni dotiki. Naš skupni cilj mora biti – prepoznavanje vseh oblik nasilja, njegovo izkoreninjenje in zaščita žrtev.«