Skoči do osrednje vsebine

Akcija nadzora uporabe in izpolnjevanja bistvenih zahtev univerzalne graditve gostinskih stavb

Gradbeni inšpektorji so pri nadzoru gostinskih stavb preverjali zagotavljanje izpolnjevanja bistvenih zahtev objektov, ali objekti zagotavljajo dostopnost grajenega okolja, ali se gradijo in rekonstruirajo tako, da zagotavljajo dostopnost grajenega okolja, ali se vzdržujejo tako, da zagotavljajo dostopnost grajenega okolja in ali so izpolnjeni z zakonom določeni pogoji za začetek uporabe objektov.

Cilj nadzorov nad gradnjo, uporabo in izpolnjevanjem bistvene zahteve univerzalne graditve in rabe gostinskih stavb je bil preprečitev uporabe objektov brez uporabnih dovoljenj, odprava obstoječih in  preprečitev nastanka novih grajenih ovir v gostinskih stavbah v uporabi.

V akciji je sodelovalo 21 gradbenih inšpektorjev. Obravnavali so objekte, za katere je inšpekcija prejela pobudo za izvedbo inšpekcijskega nadzora zaradi suma uporabe brez ustreznih dovoljenj. Opravljenih je bilo 74 inšpekcijskih pregledov.

Gradbeni inšpektorji so najprej preverili, ali je bilo za gradnjo oziroma objekt pridobljeno gradbeno dovoljenje. Če so ugotovili, da je gradnja dovoljena, so v nadaljevanju preverili tudi skladnost objekta z izdanim gradbenim dovoljenjem.

V primeru ugotovljenih kršitev je inšpektor z odločbo odredil odpravo nepravilnosti in določil rok za njihovo odpravo. Če je gradbeni inšpektor ugotovil da se objekt

  • uporablja brez uporabnega dovoljenja,
  • uporablja v nasprotju z izdanim gradbenim dovoljenjem,
  • uporablja v nasprotju z uporabnim dovoljenjem, ali da se
  • mu je spremenila namembnost brez gradbenega dovoljenja,

je z odločbo prepovedal uporabo objekta ali dela objekta, v zvezi s katerim je ugotovil kršitev.

Če je pri nadzoru ugotovil nedovoljeni objekt (nelegalni, neskladni ali nevarni objekt) je z odločbo odredil ustavitev gradnje in rok za odstranitev objektov.

Ugotovitve

V akciji je bilo izdanih 16 inšpekcijskih odločb, v štirih primerih pa je bila odprava manjših nepravilnosti odrejena na zapisnik.

V zvezi z bistveno zahtevo univerzalne graditve in rabe objektov sta bili izdani dve odločbi. V prvi zadevi je bil ukrep izdan v povezavi z zagotovitvijo neoviranega dostopa, vstopa in uporabe gostinske stavbe gostinskega objekta v Trnovski vasi ljudem s posameznimi funkcionalnimi oviranostmi. V drugem primeru, pa v zvezi z bistveno zahtevo univerzalne graditve neovirane dostopnosti in uporabe za vse ljudi - na zunanjem oviranem horizontalnem dostopu (dvignjen robnik za 9,5 cm ob dovozni cesti) na jugovzhodni strani gostinskega objekta v Dravogradu, ki vodi do zunanje površine z otroškimi igrali in do vhoda v gostinsko stavbo. Ugotovljena je bila tudi nepravilnost v zvezi z označitvijo parkirišča za invalide. V obeh primerih je bil odrejen rok za odpravo ugotovljenih nepravilnosti.

V sklopu akcije je bilo ugotovljenih devet nelegalnih objektov, in sicer v zadevi gradnje:

prizidka na severni strani hotela v Laškem, dveh lesenih gostinskih objektov v Polzeli, terase gostinskega objekta v Trnovski vasi, nadstrešnice, ki pokriva gostinski vrt v Gorišnici, prizidave objekta industrijske hale na Ptuju, mizarske delavnice in skladišča mizarske delavnice na Ptuju ter nelegalnega gostinskega vrta – nadstrešnice v Rimskih Toplicah.

Dve odločbi sta bili izdani zaradi spremembe namembnosti z rekonstrukcijo objektov v Velenju, v katerem delujeta gostinska obrata. Za namen gostinskega obrata predmetna dela objekta nimata pridobljenega novega dokončnega oziroma pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Prepoved uporabe velja do pridobitve novega dokončnega oziroma pravnomočnega gradbenega dovoljenja.

Tri odločbe so bile izdane zaradi neskladne uporabe objektov, in sicer v zadevi uporabe hotela ob Soči v Bovcu (prepove se uporaba stanovanja, ki je urejeno v mansardi in podstrešju 'stavbe A' hotela ob Soči, ker se je uredilo v hotelskem apartmaju brez spremembe gradbenega dovoljenja). V drugi inšpekcijski zadevi zaradi uporabe dela hotela v Rogaški Slatini je bila izdana odločba, s katero je bilo inšpekcijskemu zavezancu odrejeno, da mora takoj po vročitvi odločbe prenehati z uporabo dela hotela, saj ga uporablja brez uporabnega dovoljenja. V tretji zadevi zaradi neskladne uporabe objekta – prizidka h gostinskemu objektu v Vojniku pa je bila izdana odločba, s katero je bilo odrejeno, da mora inšpekcijski zavezanec prenehati z uporabo predmetnega objekta, saj ga uporablja brez uporabnega dovoljenja. Ve tri prepovedi uporabe veljajo do izdaje uporabnega dovoljenja.

V akciji je bilo uvedenih 41 upravnih inšpekcijskih postopkov. Do časa poročanja je bilo odločeno v 29 zadevah, v 12 zadevah še bilo odločeno, saj ugotovitveni postopki še niso končani.