Skoči do osrednje vsebine

Začela so se prva dela na nadvozu čez Dunajsko cesto

Dne 10. decembra 2023 so se začela prva dela za gradnjo nadomestnega železniškega nadvoza čez Dunajsko cesto, ki je predpogoj za nadgradnjo železniške postaje Ljubljana.

Gradnja nadomestnega železniškega nadvoza čez Dunajsko cesto bo potekala po fazah in bo zajemala zamenjavo oziroma razširitev konstrukcije obstoječega železniškega nadvoza. Namesto sedanjih 4 tirov bo zgrajenih pet novih in dodatni prostor za šesti tir. Predvidena je prilagoditev signalnovarnostnih, telekomunikacijskih naprav in stabilnih naprav električne vleke. Za zagotovitev svetlega profila je predvidena tudi rekonstrukcija Dunajske ceste, v okviru katere bo izvedena poglobitev zaradi razširitve podvoza. Vsa dela bodo zaključena predvidoma v prvi polovici leta 2025.

Zaradi obsežnih del na območju železniškega nadvoza nad Dunajsko cesto so predvidene popolne in delne zapore tako na železniški kot na cestni infrastrukturi.

Z 10. decembrom je bila vzpostavljena delna zapora železniških tirov na nadvozu in s tem začetek del na tirih, ki bodo obsegala v začetni fazi odstranjevanje tirne infrastrukture. Začetek večjih gradbenih del je predviden v začetku januarja 2024. V času del na železniškem nadvozu bo železniški promet omejen iz štirih tirov na dva tira. Za bolj učinkovito izvajanje železniškega prometa je bil zgrajen začasni peron na postajališču v Šiški pri Pivovarni Union, ki bo končna postaja za 19 vlakov iz smeri Kamnik Graben–Jarše Mengeš–Domžale–Ljubljana Šiška–Ljubljana in 8 vlakov iz smeri Jesenice–Kranj–Ljubljana Šiška–Ljubljana. Podrobnosti o voznih redih in postajah vlakov so na voljo na spletnem mestu Slovenskih železnic, kjer je objavljen nov vozni red, ki velja od 10. decembra 2023.

Prav tako bo vzpostavljena posebna avtobusna linija, ki bo povezovala železniško postajo Šiška in Glavni kolodvor na potezi Šiška–Tivoli–Gosposvetska–Bavarski dvor–Kolodvor.

S pričetkom rušitvenih del na nadvozu bodo vzpostavljene zapore tudi na cestni infrastrukturi. Tako se dne 4. januarja 2024 začenja popolna zapora Dunajske ceste, ki bo trajala do 7. januarja 2024, nato pa bodo postavljene delne zapore cestišča.

Vse udeležence v železniškem kot tudi cestnem prometu prosimo za strpnost, previdnost in dodatno pozornost na spremembe v prometu, upoštevanje cestnoprometnih predpisov in signalizacije. Vsem udeležencem v železniškem prometu, uporabnikom Dunajske ceste se zahvaljujemo za potrpežljivost in razumevanje.

Projekt je sofinanciran s povratnimi sredstvi Evropske unije v okviru Načrta za okrevanje in odpornost.

Na spletnem portalu Krajšamo razdalje je na voljo več informacij o projektu Nadgradnja železniškega območja ljubljanskih postaj.

Vizualizacija novega nadvoza čez Dunasko cesto

Vizualizacija novega nadvoza čez Dunasko cesto | Avtor: Direkcija za infrastrukturo

1 / 3