Skoči do osrednje vsebine

Strategije lokalnega razvoja potrjene šestim Lokalnim akcijskim skupinam za ribištvo

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je kot Organ upravljanja v okviru ukrepa Lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost (angleško Comunity Led Local Development - CLLD) iz Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo 2021-2027 (ESPRA 2021-2027) z odločbami potrdilo Strategije lokalnega razvoja (SLR) šestim Lokalnim akcijskim skupinam za ribištvo (LASR).

Gre za eno LASR na Obali in pet LASR na celinskem delu Slovenije, kjer je prisoten reprezentativen sektor akvakulture.

Z odločbo o potrditvi SLR se je LASR dodelila pravica do koriščenja sredstev za izvajanje projektov (vključno z dejavnostmi sodelovanja), delovanje LASR in pravica do izplačila pavšala druge faze pripravljalne podpore v višini 15.000 evrov. Skladno z evropsko in nacionalno zakonodajo so morale biti LASR in SLR potrjeni v enem letu od potrditve Programa ESPRA 2021-2027, torej do 30. novembra letos. Za izvajanje ukrepa CLLD iz ESPRA 2021-2027 je skupno namenjenih 12 milijonov javnih sredstev.

Kljub majhnosti in specifičnosti sektorjev morskega gospodarskega ribolova in akvakulture/marikulture sta oba izjemnega pomena za Slovenijo. V okviru izvajanja CLLD, ki poteka po načinu »od spodaj navzgor«, so ciljne skupine vsi deležniki na izbranem lokalnem ribiškem območju, lokalna partnerstva, ki so pripravila strategije lokalnega razvoja, lokalne akcijske skupine za ribištvo, ribiči, ribogojci, javni sektor, vsi ostali lokalni deležniki, prebivalci izbranega območja, javne in raziskovalne inštitucije, nevladne organizacije, ranljive skupine, lokalne skupnosti, in podobno.

Potrditev SLR predstavlja ključni korak pri uspešnem izvajanju Programa ESPRA 2021-2027 ter odpira pot do koriščenja sredstev za spodbujanje inovacij, trajnostnega razvoja in sodelovanja med lokalnimi ribiškimi skupnostmi. Bogate izkušnje iz preteklega finančnega obdobja bodo deležnikom v pomoč pri nadaljevanju uspešnega izvajanja projektov in s tem tudi učinkovito porabo sredstev EU.