Skoči do osrednje vsebine

V Lendavi položili temeljni kamen za visokotehnološki center farmacevtske družbe Lek

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se je skupaj s predsednikom Vlade Republike Slovenije dr. Robertom Golobom v Lendavi udeležil položitve temeljnega kamna za prvo fazo največje naložbe v zgodovini podjetja Lek, visokotehnološkega centra za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi.

Visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil, ki naj bi zaživel leta 2026, je Sandozova strateška naložba, ki krepi Lekov položaj v Sandozu in vlogo Slovenije v evropski farmacevtski panogi na področju podobnih bioloških zdravil. Lendavsko in regijsko gospodarstvo vstopa v najsodobnejšo vejo farmacije, ki ima velik potencial za rast. Vrednost naložbe je ocenjena na 400 milijonov dolarjev, center pa bo omogočal nadaljnja vlaganja in širitev proizvodnje.

Lek z investicijo načrtuje 300 novih zaposlitev, med njimi visoko usposobljene strokovnjake z različnih področij farmacije, kemije, biokemije, informacijske tehnologije, inženiringa, avtomatizacije procesov ter druge tehnične kadre.

Omenjena investicija bo v celoti zgrajena na obstoječi lokaciji v okviru Poslovno-industrijske cone Lendava, investicija pa bo zasledovala nizke obremenitve naravnega okolja.  

Lek farmacevtska družba d.d., član skupine Sandoz, je marca letos z Vlado Republike Slovenije podpisala memorandum o soglasju (MoS) o načrtovani naložbi v visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi, v Republiki Sloveniji. 

Dogodka so se poleg predsednika uprave Leka Roberta Ljolje udeležili tudi predsednik uprave Sandoza Richard Saynor in vodja Sandozovih tehničnih dejavnosti Glenn A. Gerecke.

Predsednik Vlade RS Robert Golob je dejal, da je ponosen, da je Slovenija privlačno okolje za tuje tehnološke naložbe, kar dokazuje današnji dogodek. Slovenija je po njegovem prepričanju zanimiva, ker ima dobro infrastrukturo in razvojno okolje pa tudi "ljudi z znanjem, ki nam jih zavida cela Evropa".

Lek v Lendavi trenutno proizvaja antiinfektive in pakira končne farmacevtske izdelke. Po navedbah podjetja je današnja položitev temeljnega kamna za prvo fazo gradnje novega visokotehnološkega centra začetek največje naložbe v zgodovini Leka.