Skoči do osrednje vsebine

Skupno raziskovalno središče vabi k uporabi treh svojih raziskovalnih infrastruktur

Skupno raziskovalno središče Evropske komisije (angleško Joint Research Centre - JRC) je objavilo 7 razpisov za uporabo svojih raziskovalnih infrastruktur v Nemčiji, Italiji in na Nizozemskem.

Vas zanima delo v odličnih laboratorijih in centrih z vrhunsko raziskovalno infrastrukturo? Imate interes raziskovati v tujini? JRC je objavil sedem (7) razpisov za uporabo svojih raziskovalnih infrastruktur in sicer v Actinide User Laboratories (ACTUSLAB, Karlsruhe, Nemčija), Environmental and mechanical materials assessment (EMMA, Petten, Nizozemska) in the Hopkinson bar for structural assessments (ELSA, Ispra, Italija). Na razpise se lahko prijavijo raziskovalci in raziskovalke, pri nekaterih pa je zaželeno tudi sodelovanje dodiplomskih ali podiplomskih študentov in študentk. V okviru razpisov vam je na voljo uporaba njihove opreme v obliki krajših ali daljših obiskov. V določenih primerih so raziskovalci upravičeni tudi do povračila potnih stroškov. Podrobnosti posameznih razpisov, vključno z razpisnimi pogoji, roki, merili upravičenosti ter kriteriji ocenjevanja posameznih predlogov:

  1. Razpis ACTUSLAB: PAMEC Properties of Actinide Materials under Extreme Conditions (v angleščini) se prioritetno osredotoča na bazične raziskave o materialih in metodah, povezanih z jedrsko varnostjo. Na spletni strani Evropske komisije je na voljo več informacij o drugih temah in ostalih pogojih razpisa (v angleščini). Rok za oddajo projektnih prijav je 3. marec 2023.
  2. Razpis ACTUSLAB: HC-KA HC-KA, Hot Cell Laboratory (v angleščini) se prioritetno osredotoča na dejavnosti raziskav in inovacij za karakterizacijo radioaktivnih odpadkov, vključno z novimi oblikami odpadkov. Na spletni strani Evropske komisije je na voljo več informacij o drugih temah in ostalih pogojih razpisa (v angleščini). Rok za oddajo projektnih prijav je 3. marec 2023.
  3. Razpis ACTUSLAB: FMR, Fuels and Materials Research (v angleščini) se prioritetno osredotoča na z varnostjo povezano karakterizacijo novih oblik jedrskega goriva, laboratorijske simulacije hudih nesreč v jedrskih elektrarnah in podobno. Na spletni strani Evropske komisije je na voljo več informacij o drugih temah in ostalih pogojih razpisa (v angleščini). Rok za oddajo projektnih prijav je 3. marec 2023.
  4. Razpis ELSA: HopLab, Hopkinson Bar Facility, European Laboratory for Structural Assessment (v angleščini) se prioritetno osredotoča na krožne materiale in proizvodne procese; varnost zgradb, prometne infrastrukture in javnih prostorov  ozirom na nevarnosti hitre dinamične obremenitve in podobno. Na spletni strani Evropske komisije je na voljo več informacij o drugih temah in ostalih pogojih razpisa (v angleščini). Rok za oddajo projektnih prijav je 29. februar 2023.
  5. Razpis EMMA MCL, Micro-Characterisation Laboratory (v angleščini) se prioritetno osredotoča na fizikalne metode proizvodnje nanodelcev za neenergetske jedrske aplikacije, razvoj novih metodologij mikromehanskega testiranja in podobno. Na spletni strani Evropske komisije je na voljo več informacij o drugih temah in ostalih pogojih razpisa (v angleščini). Rok za oddajo projektnih prijav je  29. februar 2023.
  6. Razpis EMMA: AMALIA, assessment of nuclear power plants core internals (v angleščini) se prioritetno osredotoča na varnost in zanesljivost jedrskih komponent za aktualne in prihodnje jedrske sisteme, podporo razvoju in prilagajanju evropskih kodeksov in standardov, razvoju naprednih preizkusnih metod za določanje lastnosti materialov itd. Na spletni strani Evropske komisije je na voljo več informacij o drugih temah in ostalih pogojih razpisa (v angleščini). Rok za oddajo projektnih prijav je 29. februar 2023.
  7. Razpis EMMA: SMPA, Structural Materials Performance Assessment Laboratories (v angleščini) se prioritetno osredotoča na varnost in zanesljivost jedrskih komponent, razvoj testnih postopkov in instrumentov z razpoložljivo testno opremo za doseganje enostavnejših, zanesljivejših ali nestandardnih prilagojenih podatkov in ocen lastnosti materialov ipd. Na spletni strani Evropske komisije je na voljo več informacij o drugih temah in ostalih pogojih razpisa (v angleščini). Rok za oddajo projektnih prijav je 29. februar 2023.

Če vas zanima splošen pregled vseh dejavnosti odprtega dostopa, ki jih omogoča JRC, lahko podrobnosti najdete v pregledni brošuri, ki predstavlja priložnosti raziskovalne infrastrukture JRC (v angleščini).