Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan civilnega letalstva

Za večino od nas je nebo meja, a za tiste, ki se ukvarjajo z letalstvom, je nebo tam, kjer je njihov dom. Ministrstvo za infrastrukturo čestita vsem letalcem ob mednarodnem dnevu civilnega letalstva.

7. decembra 1944 so države udeleženke mednarodne konference v Čikagu podpisale Konvencijo o mednarodnem civilnem letalstvu, znano tudi pod imenom Čikaška konvencija.

S konvencijo so bili podani temelji za ustanovitev Mednarodne organizacije civilnega letalstva (angleško International Civil Aviation Organization - ICAO). Glavno vodilo ICAO je doseganje najvišje ravni letalske varnosti, kar se dosega s sprejemanjem mednarodnih standardov in priporočljivih praks, usklajenimi pristopi, študijami in sodelovanjem med državami pogodbenicami Čikaške konvencije. Teh je danes 193.

Tri slovenska mednarodna letališča – Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Letališče Edvarda Rusjana Maribor, Letališče Portorož – so imela leta 2022 skoraj 1 milijon potnikov ali več kot dvakrat toliko kot leto pred tem. Večina teh potnikov je potovala prek ljubljanskega letališča.

Preko Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je lani potovalo skoraj milijon potnikov, kar je bilo več kot dvakrat toliko kot leto prej. 86 odstotkov vseh potnikov je potovalo z rednimi leti. Največ izmed teh je potovalo med Slovenijo ter Nemčijo (18 odstotkov) in Združenim kraljestvom (14 odstotkov). Število potnikov se je v zadnjem letu najbolj povečalo na relacijah z Združenimi arabskimi emirati (za skoraj šestkrat). 46 odstotokov potnikov na rednih letih je potovalo med Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana in letališči v EU-27, 54 odstotokov potnikov pa med ljubljanskim letališčem in tistimi zunaj EU-27.

Slovenija je močno zavezana k spoštovanju strogih varnostnih standardov v letalstvu. Le ta je razvidna iz odlične ravni varnosti zračnega prometa v Sloveniji, kar se dosega s sodelovanjem med vsemi deležniki, upravljanju letalske varnosti preko državnega varnostnega načrta in programov, strogih zahtev glede usposobljenosti in predanosti vseh, ki delujejo v tej panogi.

Ministrstvo za infrastrukturo je nosilec priprave ključne slovenske zakonodaje za letalski promet, Zakona o letalstvu, s katerim se prispeva k razvoju panoge in zagotavljanju  varnosti zračnega prometa.

Za večino od nas je nebo meja, a za tiste, ki se ukvarjajo z letalstvom, je nebo tam, kjer je njihov dom. Ministrstvo za infrastrukturo čestita vsem letalcem ob mednarodnem dnevu civilnega letalstva.