Skoči do osrednje vsebine

Digitalno področje v programu Obzorje Evropa (Grozd 4 - Digitalno) in Evropski svet za inovacije

Direktorat za znanost in inovacije Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVZI) v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija in v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru je v ponedeljek, 27. novembra 2023 organiziral dogodek »Digitalno področje v programu Obzorje Evropa (Grozd 4 - Digitalno in Evropski svet za inovacije - EIC)«.

Številne udeležence je uvodoma pozdravil dr. Tomaž Boh, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za znanost in inovacije (MVZI) in red. prof. dr. dr. Gorazd Štumberger, dekan Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Sledil je nagovor izr. prof. dr. Marka Hölbla, prodekana za raziskovalno dejavnost, ki je predstavil uspešnost fakultete pri pridobivanju EU projektov ter Državne sekretarke na Ministrstvu za digitalno preobrazbo dr. Aide Kamišalić Latifić, ki je zbrane opomnila, o pomembnosti doseganja sinergij ne glede na vir financiranja in sodelovanje vseh deležnikov (od raziskovalnih institucij do gospodarstva in države) pri procesu digitalizacije. Mag. Darija Valančič (Nacionalna koordinatorka mreže nacionalnih kontaktnih točk (MVZI) je predstavila sistem nacionalnih kontaktnih točk Obzorja Evropa in naloge, ki jih opravljajo. Dr. Andreja Umek Venturini pa je predstavila ključne poudarke programa za digitalno področje Grozda 4 Digitalno in aktualne razpise za leto 2024. Dr. Igor Milek (SPIRIT Slovenija) je udeležence seznanil z oblikami podpore pri prijavah na programe Evropskega raziskovalnega sveta (angleško European Innovation council - EIC), ki jih lahko brezplačno prejmejo s strani Nacionalnih kontaktnih točk in Podporne mreže Enterprise Europe Network. Dragocene nasvete in bogate izkušnje so z udeleženci delili uspešni prijavitelji Obzorja Evropa in EIC Accelerator: red. prof. dr. Aleš Holobar (Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru), mag. Daniel Copot (ITC Murska Sobota / DIH Agrifood) in red. prof. dr. Aleksandra Lobnik (IOS d.o.o.).

Vsem sodelujočim se najlepše zahvaljujemo!

»Digitalno področje v programu Obzorje Evropa (Grozd 4 - Digitalno in Evropski svet za inovacije - EIC)« je letošnji deseti dogodek v okviru projekta Krepitev podpornega okolja mreže nacionalnih kontaktnih točk za vključevanje v evropski raziskovalni prostor, ki ga sofinancira Evropska komisija iz načrta Next GenerationEU oziroma iz sredstev Načrta za okrevanje  in odpornost, izvaja pa Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije v okviru Direktorata za znanost in inovacije.

Namen projekta je izboljšanje uspešnosti slovenskih prijaviteljev pri vključevanju v mednarodni prostor ter predvsem v Evropski raziskovalni prostor, okrepitev internacionalizacije ter izboljšanje učinkovitosti in uspešnosti raziskovalno inovacijskega ekosistema v Sloveniji. Cilj projekta je okrepitev podpornega okolja že vzpostavljenih subjektov in mrež na nacionalni ravni in v mednarodnem prostoru.