Skoči do osrednje vsebine

V Portorožu vse pripravljeno na jutrišnje uradno odprtje zasedanja sredozemskih držav COP 23

Do konca tedna bo Slovenija na obali gostila predstavnike 21 sredozemskih držav, podpisnic Barcelonske konvencije. Pod sloganom »Zeleni prehod v Sredozemlju: od odločitev k dejanjem« bo potekalo 23. zasedanje držav pogodbenic COP 23 (angleško Contracting Parties – COP) – Konferenca za Sredozemlje, na katerem Slovenija prevzema predsedovanje Konvenciji o varovanju morja in obal Sredozemskega morja.

Uradno odprtje zasedanja se bo začelo z uvodnimi nagovori predstavnikov Turčije, kot sedanje predsedujoče, Slovenije, kot nove predsedujoče, ter predstavnikov Programa Združenih narodov za okolje, v okviru katerega deluje tudi konvencija.

Z uradnimi nagovori bodo zasedanje tako odprli: Fatma Varank, namestnica ministra za okolje, urbanizacijo in podnebne spremembe Turčije in predsednica predsedstva pogodbenic Barcelonske konvencije, Maša Kociper, državna sekretarka v kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije, Elizabeth Maruma Mrema, namestnica izvršne direktorice Programa Združenih narodov za okolje (angleško Unated Nations Environment Programe – UNEP) ter Tatjana Hema, koordinatorica Sredozemskega akcijskega načrta UNEP/MAP (angleško Mediterraneen Action Plan – MAP). 

Drevi bo državna sekretarka Maša Kociper zbrane delegate že gostila na neformalnem sprejemu.

Ob tem pa je bila danes na ločeni novinarski konferenci Društva za pomorsko pravo Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za naravne vire in prostor predstavitev knjige Legal Aspects of Marine Protected Areas in the Mediterranean Sea: An Adriatic and Ionian Perspective, izdane pri londonski založbi Routledge septembra 2023. Knjiga predstavlja poseben primer sodelovanja strokovnjakov iz Slovenije, Italije in širše regije, z namenom doseganja ciljev na področju ohranjanja biodiverzitete. Prinaša poglobljen mednarodno pravni pregled pravnih temeljev za vzpostavitev in razvoj morskih zaščitenih območij v Sredozemskem in Jadranskem morju. Namenjena je prispevanju k izpolnjevanju ciljev EU strategije za ohranjanje biotske raznovrstnosti do leta 2030. Knjiga prav tako služi kot dragocen vir za posameznike in študente, ki si prizadevajo za boljše razumevanje mednarodnega in EU prava, kot tudi specifik Jadransko-jonske strategije (angleško The EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region – EUSAIR) in Barcelonske konvencije, ki so ključni za učinkovito zaščito morskih ekosistemov.

V četrtek, 7. decembra 2023 bo v okviru zasedanja pogodbenic potekalo ministrsko zasedanje, ki se ga bo udeležila ministrica mag. Alenka Bratušek, uvodni nagovor pa bo imel predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob.

Ta dan bo potekala tudi osrednja razprava na tokratnem zasedanju, v kateri bo sodelovala Lučka Kajfež Bogataj, ugledna znanstvenica in ena slovenskih pionirk na področju raziskovanja vpliva podnebnih sprememb.

Na uradni spletni strani so na voljo podrobnejše informacije in program 23. zasedanja pogodbenic Barcelonske konvencije v Portorožu.