Skoči do osrednje vsebine

Minister o varnostni situaciji z županoma Grosuplja in Ivančne Gorice

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je srečal z županoma občin Grosuplje in Ivančna Gorica dr. Petrom Verličem in Dušanom Strnadom. Glavni temi obeh pogovorov sta bili varnostna situacija v občinah in romska problematika.

Varnostna situacija v obeh občinah je dobra. Minister Boštjan Poklukar je ob tem poudaril, da se zavedamo pomena tesnega sodelovanja policije z lokalno skupnostjo, s katerim zagotavljamo in krepimo občutek varnosti pri ljudeh. Policija tako v vseh varnostno obremenjenih območjih poleg stalne prisotnosti s skupnostjo navezuje stike, pridobiva in vrednoti ter vzajemno tudi posreduje informacije, ki so pomembne za ljudi v določenem okolju. Povedal je, da imajo številne občine ustanovljene varnostne sosvete, v katerih aktivno sodeluje tudi policija in kjer se na strokovni ravni obravnava aktualna varnostna problematika in načrtujejo skupni ukrepi za zagotavljanje varnega bivalnega okolja.

Minister Poklukar je poudaril, da se v ministrstvu in policiji zavedamo tudi občutljivosti in kompleksnosti obravnave kaznivih ravnanj na območjih z večetnično skupnostjo, še posebej pa na območjih z romskimi naselji. Zato policija z različnimi oblikami dela zagotavlja pogosto prisotnost v romskih naseljih in njihovi okolici ter tako vpliva na večji občutek varnosti ljudi.

Župana sta se ministru zahvalila za obisk in konstruktivni pogovor ter pohvalila delo in sodelovanje s policijo. Sestanka so se skupaj z ministrom udeležili tudi namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle, direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec in Andrej Žgajnar iz Policijske postaje Grosuplje.