Skoči do osrednje vsebine

Slovenija namenja sredstva v Sklad za izgube in škodo na UNFCCC COP28: korak k podnebni solidarnosti

Slovenija se z milijonskim prispevkom postavlja ob bok globalnim prizadevanjem proti podnebnim spremembam.

Na 28. konferenci pogodbenic Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja (angleško United Nations Framework Convention on Climate Change - UNFCCC), ki poteka v Dubaju, je prišlo do zgodovinskega koraka: delegati so na otvoritvenem plenarnem zasedanju dosegli dogovor o operacionalizaciji Sklada za izgube in škodo. Ta pomembna odločitev pomeni prelomni trenutek v mednarodnih pogajanjih o podnebnih spremembah, saj daje jasno sporočilo o nesorazmernem vplivu podnebnih sprememb na države v razvoju.

Sklad, ki je bil ustanovljen že na COP27 v Egiptu, je namenjen finančni podpori ranljivim državam, ki se spopadajo s posledicami globalnega segrevanja. Ta dogovor odraža rastoči globalni konsenz o nujnosti učinkovitih finančnih mehanizmov za boj proti vplivom podnebnih sprememb.

Evropska unija je obljubila znaten prispevek, saj bo skupaj z državami članicami v sklad namenila najmanj 225 milijonov evrov. Ta zaveza kaže na enotnost in odločnost Evrope pri naslavljanju podnebnih izzivov.

V ospredje se postavlja tudi Slovenija s svojim prispevkom. Predsednica Nataša Pirc Musar je na osrednjem plenarnem zasedanju napovedala slovenski prispevek v višini 1,5 milijona evrov. Ta poteza je pomemben korak za Slovenijo v boju proti podnebnim spremembam in izraža našo zavezanost h globalnim prizadevanjem. Slovenija s tem prispevkom ne le finančno podpira države v razvoju, ampak prispeva h gradnji njihove dolgoročne odpornosti in prilagoditvenih zmogljivosti, kar je ključnega pomena za učinkovit odziv na podnebne izzive.

Ta zgodovinski dogovor in slovenski prispevek sta odmevna koraka k bolj trajnostni in pravični prihodnosti v boju proti podnebnim spremembam.