Skoči do osrednje vsebine

Naš vodilni motiv pri Digi info točkah je pomagati vsem

Občina Miklavž leži na Dravskem polju, na prehodu med subpanonsko in subalpsko severovzhodno Slovenijo. Meji na Pohorje, Dravsko dolino in Slovenske gorice ter na jugu prehaja v Ptujsko polje. Občina je bila ustanovljena leta 1998. V Miklavžu na Dravskem polju je približno 7000 prebivalcev, povprečna starost je 44,3 leta (nekoliko višja od povprečne starosti prebivalcev Slovenije, ki je 43,8 let).
Svetovalec in uporabnica pri svetovanju na Digi info točki.

Kristijan Zagoranski in gospa Vika pri elektronskem podpisovanju v Digi info točki v Miklavžu. | Avtor: Ministrstvo za digitlano preobrazbo

V Miklavžu je najstarejši motorni slovenski aeroklub Letalski center Maribor, ustanovljen 20. decembra 1927 pod imenom Naša krila. Med znamenitimi ostanki starih časov so v Miklavžu še vedno rimske gomile. Nedavno smo v prostorih miklavške občinske zgradbe in v sodelovanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije odprli še Digi info točko. Pred njo je urejeno parkirišče, na zunanji strani zgradbe pa je dvigalo za lažji dostop.

Digi info točka v Miklavžu je prišla na vrsto v drugi »rundi« otvoritev. Prvih 62 Digi info točk smo odprli 13. oktobra, mesec kasneje pa naslednjih 160 točk. Za nas je posebno pomembno, da na Digi info točkah delajo ljudje, usposobljeni za pomoč digitalno manj spretnim, in da so take točke prav v vsaki občini, tudi v odročnih krajih, je na otvoritvi miklavške Digi info točke dejala ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh, ki se je otvoritve udeležila v družbi Leonide Polajnar, direktorice Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor, Marka Gorjaka, predsednika Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor ter Egona Repnika, miklavškega župana.

Naše ministrstvo je sicer nosilec projekta, a pri Digi info točkah poleg mreže območnih obrtno-podjetniških zbornic sodelujejo tudi praktično vsa ministrstva in mnoge državne ustanove, saj je tisto, kar država ponuja na spletu, na voljo tudi na Digi info točkah. Sodeč po obisku so se Digi info točke že dobro »prijele« med prebivalstvom, pa tudi med državnimi organi in imajo mnoge raznovrstne pozitivne učinke. Ministrica Stojmenova Duh pravi, da ji marsikateri kolega predlaga, kaj bi lahko še naredili v sodelovanju z Digi info točkami.

Vsekakor je pomembno, pravi ministrica, da čim več ljudi ve, da take točke obstajajo in da na njih lahko obiskovalci dobijo pomoč pri dostopanju do javnih storitev. Naš vodilni motiv pri Digi info točkah je pomagati vsem. Vedno več storitev bo namreč dostopnih digitalno, zato poleg usposabljanj potrebujemo tudi podporna okolja, kjer bodo digitalno manj spretni z zanesljivostjo lahko računali na pomoč in jo tudi našli, pravi ministrica.

To potrjuje tudi župan občine Miklavž na Dravskem polju Egon Repnik. Zanj ni dvoma, da je digitalna preobrazba trend prihodnosti. Opaža pa, da na eni strani ta preobrazba poteka samodejno, saj so naši otroci rojeni v digitalnem svetu in jim je ta domač, na drugi strani pa so tudi v njihovi občini še generacije, »vključno z mojo«, rojene v drugačnih časih. Po njegovih besedah ti vsekakor potrebujejo pomoč, da se znajdejo v digitalnem svetu, v katerem bo vedno več reči dosegljivih le še po elektronski poti. Repnik je prepričan, da je prav, da je država prepoznala potrebo po samostojnem ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Kristijan Zagoranski, ki na miklavški Digi info točki svetuje in s praktičnimi napotki pomaga drugim, med obiskovalci opaža zlasti veliko strahu. »Na začetku se bojijo se, da bodo pritisnili kaj narobe ali nehote kaj uničili,« pravi Zagoranski. Po njegovih besedah se v hitro spreminjajočem digitalnem svetu tisti, ki tehnologije ne uporabljajo redno, »počutijo, kot da smo jih pustili zadaj«.

Prepričan pa je, da občutek, da ne uspemo več slediti digitalni dobi, ni posledica pomanjkanja sposobnosti, pač pa izvira iz strahu pred raziskovanjem neznanega. Zagoranski govori iz izkušenj: »Ko ta strah pretvorimo v radovednost, tudi digitalna orodja napravimo za koristna in učinkovita.« Naš cilj ni le poučevanje, ampak navdihovanje, pravi Zagoranski. »Digitalno pokrajino želimo spremeniti iz zastrašujočega okolja v igrišče neskončnih možnosti. Ne glede na to, ali gre za obvladovanje spletnih javnih storitev ali za navigacijo skozi nenehno spreminjajoč se digitalni svet, tukaj smo, da usmerjamo, podpiramo in opolnomočimo,« spodbuja Zagoranski.

Miklavška digi info točka deluje v ponedeljek, sredo in petek od 8. do 12. ure ter v torek in v četrtek od 13. do 16. ure. In če boste v Miklavžu jutri, v soboto, ob 18. uri ne pozabite na prižig prazničnih luč v amfiteatru in sprevod krampusov!