Skoči do osrednje vsebine

Evropska sredstva za zmanjševanje poplavne ogroženosti

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek je ob odobritvi evropskih sredstev poudaril: »Z načrtovanimi celostnimi ukrepi za izboljšanje poplavne varnosti ob Dravi, Dravinji in Polskavi bo zmanjšana poplavna ogroženost na širšem območju. Dolgoročno se bo zaradi teh ukrepov omejil vpliv podnebnih sprememb na poplavno ogroženost območja.«
Poplave v Sloveniji, fotografija poškodovanega mostu z zraka

Poplave v Sloveniji | Avtor: Urad vlade za komuniciranje

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za kar dva projekta, ki bosta prispevala k zmanjševanju poplavne ogroženosti, in sicer ob Dravinji in Polskavi ter porečju Drave – območju Ptujske Drave.

V okviru z evropskimi sredstvi sofinanciranega projekta »Zmanjševanje poplavne ogroženosti porečja Drave – območje Ptujske Drave« bo Direkcija Republike Slovenije za vode izvedla ukrepe, ki bodo pripomogli k zmanjševanju poplavne ogroženosti na štirih območjih pomembnega vpliva poplav: Maribor – Radvanje, Spodnji Duplek, Ptuj – center in Ptuj – Rogoznica. Za projekt v vrednosti 34.747.039,68 evra bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval dobrih 28,5 milijona evra, natančneje 28.599.983,73 evra.

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je izdalo odločitev o podpori tudi za projekt »Zmanjševanje poplavne ogroženosti ob Dravinji in Polskavi« – za projekt v vrednosti 17.127.113,92 evra bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval dobrih 14 milijonov evra, natančneje 14.090.546,83 evra. S podporo evropskih sredstev bo Direkcija Republike Slovenije za vode izvedla ukrepe, ki bodo zmanjšali poplavno ogroženost na območju pomembnega vpliva poplav Poljčane, in sicer na območju občin Slovenske Konjice, Videm, Kidričevo, Majšperk in Slovenska Bistrica.