Skoči do osrednje vsebine

Delovno srečanje ministra Klemna Boštjančiča z načelnicami in načelniki upravnih enot

Delovno srečanje vodstva Ministrstva za javno upravo z načelniki upravnih enot, teh je 58, je bilo namenjeno predvsem seznanitvi s pogajanji glede plačne reforme, financami pred zaključkom leta, predstavitvi projekta Skrinja 2.0. in iskanju odgovorov na vprašanje, kako do hitrejših upravnih storitev in manjšega števila nerešenih zadev tudi s pomočjo sprememb predpisov in normativnih okvirjev.
Zbrani na srečanju sedijo v konferenčni dvorani na stolih. V ospredju panel, miza in stoli, kjer sedijo predstavniki ministrstva.

Delovno srečanje vodstva ministrstva z načelnicami in načelniki upravnih enot je bilo namenjeno pogovoru o izzivih, s katerimi se soočajo upravne enote | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 12

Državna sekretarka Mojca Ramšak Pešec je na srečanju predstavila trenutno stanje v zvezi s plačno reformo javnega sektorja in spomnila, da se krovna pogajanja pogajalske komisije med reprezentativnimi sindikati javnega sektorja in vladno pogajalsko skupino nadaljujejo v ponedeljek, 4. decembra. Vladna stran vztraja, da se odprta vprašanja vezana na plače javnih uslužbencev rešujejo na centralnih pogajanjih in ne v okviru parcialnih pogajanj, je spomnila Ramšak Peščeva.

Vodja Službe za upravne enote na ministrstvu Aleksander Vojičić je v zvezi s financiranjem upravnih enot sporočil, da ministrstvo ocenjuje, da se bodo z zagotovljenimi sredstvi v letošnjem proračunskem letu lahko poravnale vse obveznosti upravnih enot. Predstavil je tudi projekt skrinja 2.0. - sistem poslovne analitike v državni upravi, katerega namen je dostopanje do ažurnih podatkov upravnih enot v realnem času in razbremenitev uslužbencev upravnih enot.

Skrinja je namenjena predvsem transparentni, poenoteni ter učinkoviti obdelavi ter uporabi podatkov državne uprave, ki se trenutno nahajajo v številnih različnih podatkovnih zbirkah. Sistem skrinja bo predstavljala denimo podlago za poročila, vizualizacije, dinamično raziskovanje podatkov, uporabo napovedne analitike, oblikovanje različnih scenarijev, odkrivanje novih vzorcev in novega znanja v podatkih, simulacije kompleksnejših problemov in scenarijev, boljše načrtovanje aktivnosti in porabe virov in podobno, vse z namenom podpore uporabnikom.

V nadaljevanju se je delovnega srečanja udeležil tudi finančni minister Klemen Boštjančič v funkciji ministra za javno upravo. Z načelnicami in načelniki se je pogovarjal predvsem o normativnih okvirih ter možnostih za pospešitev in poenostavitev upravnih postopkov. Prisluhnil je vprašanjem in težavam, s katerimi se soočajo načelnice in načelniki, predvsem na področju zaposlovanja in velikega pripada upravnih zadev, pa tudi glede starostne strukture zaposlenih in digitalizacije postopkov. Obljubil jim je, da bodo v sodelovanju in v konstruktivnem dialogu aktivno iskali rešitve za izboljšanje pogojev, ki bodo prispevali k večjemu zadovoljstvu zaposlenih in učinkovitem delovanju upravnih enot. 

Minister je na srečanju med drugim poudaril tudi izjemen pomen upravnih enot in javnega servisa, ki ga opravljajo za državljane in poslovne subjekte.

Upravne enote ste pomemben stik države z državljani, vplivate na njihovo izkušnjo, ko urejajo zadeve s področja osebnega statusa, prebivališča, gradbenih in kmetijskih zadev, ko sklepajo zakonske zveze, registrirajo osebno vozilo itd. Ste ogledalo celotne državne uprave in zagotavljate stabilnost, zanesljivost, profesionalnost in kakovost delovanja. Za navedeno se vam in vašim sodelavcem, zahvaljujem. Hvala za ves trud, ki ga vlagate v to. Predpogoj kakovostnega dela so vedno ljudje, ki svoje delo opravljajo vestno, strokovno in etično.

Klemen Boštjančič, minister

Ob zaključku srečanja je minister Boštjančič v funkciji ministra za javno upravo vsem zbranim zaželel prijetne in mirne praznike ter srečno leto 2024.