Skoči do osrednje vsebine

V okviru študijskega potovanja so nas obiskali častnice in častniki Slovenske vojske

Danes smo gostili udeležence višjega štabnega tečaja častnic in častnikov Slovenske vojske in jim predstavili delovno področje ministrstva in policije.

Udeležence je pozdravil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Predstavil jim je organizacijsko strukturo ministrstva ter naloge in izzive, s katerimi se srečujemo pri svojem delu. Povedal je, da je Ministrstvo za notranje zadeve del sistema nacionalne varnosti, zato je med najpomembnejšimi nalogami izpostavil izboljšanje upravljanja, dvig zaupanja v inštitucijo in aktivno zaposlovanje v Policiji. Ministrstvo z organoma v sestavi, Policijo in Inšpektoratom RS za notranje zadeve, srečuje s sodobnimi varnostnimi izzivi, kot so organiziran kriminal, terorizem in ekstremno nasilje, radikalizem, kibernetski napadi, nezakonite migracije, hibridni napadi, naravne in industrijske nesreče in podobno. Kot je dejal, smo sprejeli celovite strateške dokumente in resolucije, ki so podlaga za učinkovito preprečevanje in obravnavo tovrstnih dogodkov. Policiji za uspešno delo zagotavljamo sodobno zaščitno in tehnično opremo. Z investicijami in obnavljanjem v infrastrukturo stremimo k še boljšim delovnim pogojem vseh zaposlenih.

Častnice in častnike Slovenske vojske je pozdravil tudi namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle ter jim predstavil organizacijo in glavne naloge policije. Poudaril je tudi dobro medsebojno sodelovanje s Slovensko vojsko. V nadaljevanju je delo slovenske policije in njeno organiziranost po vstopu Republike Hrvaške v schengensko območje predstavil Igor Hrastnik iz Sektorja mejne policije na Upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave. Opisal je način dela mejne policije in sodelovanja z drugimi organi, predvsem Evropsko agencijo za mejno in obalno stražo (Frontex). Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Mitja Jager je predstavil organiziranost in vlogo podsistema notranje varnosti, aktualni razvoj Policije, vlogo Mednarodne organizacije kriminalistične policije (Interpol) in Evropskega policijskega urada (Europol) ter sodelovanje Policije na mednarodnih operacijah in misijah. Evgen Trampuš iz Uprave kriminalistične policije je podrobneje predstavil sodelovanje z obrambnim podsistemom in podsistemom varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Povedal je, da Policija in Slovenska vojska že vrsto let uspešno sodelujeta, predvsem na področjih specialističnih usposabljanj, izpopolnjevanj in izobraževanj ter različnih vaj, namenjenih interdisciplinarnemu in medresorskemu povezovanju in sodelovanju različnih služb.

S predstavitvijo dela in organiziranosti Ministrstva za notranje zadeve z organoma v sestavi tečajnikom Višjega štabnega tečaja častnikov Slovenske vojske že vrsto let krepimo medsebojno sodelovanje in spoznavanje razsežnosti številnih področij nacionalne varnosti.