Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. novembra 2023.

Potresi

Izpostava Brežice

Ob 19.00 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,7 v bližini Krškega, 80 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci Posavja. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.16 sta v naselju Boharina, občina Zreče, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri reanimaciji in prenosu poškodovanega voznika osebnega vozila, katerega so vmes tudi iskali, ker je zapustil lokacijo dogodka. Reševalci so ga prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 18.05 se je v bližini naselja Kampel v občini Koper osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine in na vozilu odklopili akumulator. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP in jo nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Maribor

Ob 11.40 sta v Valvasorjevi ulici v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.50 sta na cesti Metlika–Novo mesto v bližini naselja Hrast pri Jugorju, občina Metlika, trčili osebni vozili, pri čemer se je eno osebno vozilo prevrnilo in obstalo na boku. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in pomagali reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe, slednji pa so jo prepeljali v SB Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.37 je v naselju Grahovo ob Bači, občina Tolmin, zagorelo ob dimniški tuljavi na stanovanjskem objektu. Požar, ki se je razširil tudi na ostrešje, so pogasili gasilci PGD Grahovo ob Bači, Tolmin, Podbrdo in Most na Soči.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 1.11 so v parku ob reki Ljubljanici v Ljubljani gorele smeti. Požar na površini okoli dveh kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 19.59 sta v bližini romskega naselja Smrekec v občini Grosuplje gorela kupa smeti in oblačil. Gasilci PGD Grosuplje so pogasili požar na skupni površini okoli treh kvadratnih metrov in z vodo dodatno zalili okolico.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.08 so v bližini Vilharjeve ceste v Ljubljani na vhodni rampi podhoda gorele smeti. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar, prezračili stopnišče z nadtlačnim prezračevalnikom in okolico pregledali s termovizijsko kamero. Požar je uničil vrata zasilnega izhoda iz podzemnih garaž, elektro inštalacijo, luči ter zasilno stropno razsvetljavo stopnišča zasilnega izhoda.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 11.23 so v Ulici Ob potoku v Ločah, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Slovenske Konjice nevtralizirali naftni madež na cestišču v dolžini okoli 3,5 kilometra.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.09 je na Tolminski cesti v Spodnji Idriji, občina Idrija, izteklo motorno olje iz osebnega vozila. Gasilci PGD Idrija in delavci komunalnega podjetja so onesnaženje nevtralizirali.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.45 so na Jenkovi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.32 so v Savljah v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Ob 7.00 so na Ciril Metodovem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 7.42 je v Opekarski ulici v Mariboru otrok zaradi okvarjene ključavnice ostal zaklenjen v kopalnici. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata.

Ob 8.38 se je v Hlebovi ulici v Mariboru drevo podrlo ter poškodovalo dve osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so ga razžagali in odstranili.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.10 je na Trgu Franca Fakina v Trbovljah v stanovanju večstanovanjske stavbe zaradi počene cevi iztekala voda. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so zaprli ventil in posesali izteklo vodo iz poplavljenih prostorov.

Ob 22.00 so na Kešetovem v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto iz okvarjenega dvigala rešili osebo, izklopili dvigalo in obvesti pristojni servis.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V sredo bo sončno. Čez dan bo povečini od 3 do 6 °C.

V noči na četrtek se bo od zahoda začelo oblačiti. Pihati bo začel toplejši jugozahodnik in padavine se bodo od zahoda postopno širile v notranjost. Jutranje temperature bodo okoli ledišča, zato bo sprva lahko snežilo do nižin, a se bo meja sneženja dopoldne hitro dvigovala in bo  popoldne nad 1500 m nadmorske višine. Dnevne temperature bodo od 1 do 5 °C. Zjutraj lahko pade do 5 cm snega, nato pa čez dan 5 do 10 mm dežja.

Padavine se bodo v noč na petek nekoliko krepile. V petek bo oblačno in deževno. Pade lahko 20 do 50 mm, a je napoved še negotova.

V soboto se bo ohladilo, meja sneženja se bo predvidoma spustila do nižin.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/