Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministra dr. Papiča z veleposlanikom Ukrajine

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič je sprejel veleposlanika Ukrajine, njegovo ekscelenco Andriya Tarana.

Sprva sta sogovornika govorila o vojni v Ukrajini in beguncih, med katerimi so številni otroci in študentje, ki se izobražujejo tudi v Sloveniji. V letošnjem študijskem letu se na visokošolskih zavodih v Sloveniji na vseh ravneh študija izobražuje 241 študentov iz Ukrajine.

Glavni namen obiska veleposlanika je bila prošnja Ministrstva za izobraževanje in znanost Ukrajine, da bi na slovenski univerzi uvedli študij ukrajinščine. Minister dr. Papič podpira uvedbo študija ukrajinskega jezika, o čemer bo govoril z rektorji slovenskih univerz.

Na Univerzah v Kijevu in Lvovu že več let poteka študij slovenskega jezika. Sogovornika sta se strinjala, da obstaja možnost izmenjave študentov in profesorjev preko programa CEEPUS (angleško Central European Exchange Program for University Studies), predvsem pa v okviru programa ERASMUS (programu Evropske unije za izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport).