Skoči do osrednje vsebine

Poglobitev znanstvenega in inovacijskega sodelovanja z Indijo

Slovenija in Indija podpisali listino o ustanovnem članstvu Globalnega zavezništva za znanost in upravljanje porečij.
Skupinska fotografija ob podpisani listini. Na fotografiji prof. dr. Tomaž Rodič, Asok Kumar, minister dr. Papič in dr. Vinod Tare.

Z leve proti desni: vodja Centra odličnosti Vesolje SI prof. dr. Tomaž Rodič, direktor misije Čisti Ganges Asok Kumar, minister dr. Papič ter ustanovni direktor misije Čisti Ganges in profesor na Inštitutu za tehnologije v Kanpurju dr. Vinod Tare. | Avtor: Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije

1 / 2

V New Delhiju v Indiji sta potekali mednarodni konferenci o uporabi znanosti in tehnologij pri upravljanju porečij in prilagajanju klimatskim spremembam, ki se ju je udeležil tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič. Na podlagi uspešnega delovanja slovenskega mikrosatelita Nemo-HD je na povabilo Indije Slovenija v New Delhiju podpisala listino o ustanovnemu članstvu Globalnega zavezništva za znanost in upravljanje porečij, ki izkazuje izjemno priznanje slovenskemu raziskovanju v tujini.

Indija je 5. največje gospodarstvo na svetu. Krepitev sodelovanja s to azijsko državo je zelo pomembna, zlasti ko gre za znanost, saj se na različnih lestvicah, ki merijo znanstveni indeks, uvršča med najboljše države na svetu. Svoje znanje in projektne izkušnje je zato v Indiji na povabilo organizatorjev predstavil vodja Centra odličnosti »Vesolje-SI« prof. dr. Tomaž Rodič. V omenjenem centru so razvili več uspešnih tehnoloških demonstracij z uporabo mikrosatelita Nemo-HD, ki denimo omogoča zelo natančne posnetke porečnih ekosistemov iz vesolja. S satelitom so že uspešno posneli porečja Soče, Save, Drine in Donave. Posnetki Nemo-HD med drugim omogočajo vrednotenje okoljskih obremenitev rek. Nove tehnologije zdaj prenašajo in preizkušajo v Indiji v sodelovanju s Centrom za upravljanje in preučevanje reke Ganges (angleško Center for Ganga River Basin Management and Studies – cGanga), ki deluje na Inštitutu za tehnologije v Kanpurju.

Indijski center za revitalizacijo reke Ganges je na podlagi uspešnih rezultatov satelita Nemo-HD povabil Center odličnosti »Vesolje-SI« k sodelovanju v mednarodni pobudi »Twinning of Rivers«, ki so ga zagnali prav na mednarodni konferenci, ki se je je udeležil tudi minister dr. Papič: "Znotraj projekta bodo upravljalce 22 svetovnih porečij povezali z razvijalci znanstveno-tehnoloških rešitev, med katerimi je zdaj še Center odličnosti »Vesolje-SI«, kar je velik uspeh za slovensko znanost. Sodelovanje je namenjeno upravljanju čezmejnih porečij in njihovih najobčutljivejših območij od izvira do morja v Evropi, Aziji, Afriki, Severni in Južni Ameriki ter na Karibih," je ob tej priložnosti povedal minister dr. Papič.

“Zelo veseli in počaščeni smo, da nam je pobudnik globalne koalicije porečij zaupal vodilno vlogo pri razvoju mikrosatelitskih misij in digitalnih modelov za podporo upravljalcem porečnih ekosistemov. To nam bo omogočilo, da slovensko znanje povežemo in oplemenitimo z velikimi potenciali in ambicioznostjo Indije na svetovni ravni”, je bil ob izmenjavi listin navdušen prof. dr. Tomaž Rodič.

Ob robu konferenc – 8. indijskega vrha o stanju voda (angleško 8th India Water Impact Summit – IWIS) ter konferenci o vplivu investicij in tehnologije v boju proti klimatskim spremembam (angleško 1st Climate Investments and Technology Impact Summit – CITIS) – se je minister dr. Papič sestal tudi s predstavniki indijske vlade. Z indijskim ministrom za novo in obnovljivo energijo dr. Rajem Kumarjem Singhujem ter glavnim svetovalcem za znanost indijske vlade prof. Ajayem Kumarjem Soodom je govoril o možnostih poglobljenega sodelovanja med Slovenijo in Indijo na področju znanosti in raziskav ter predstavil novi slovensko-japonski projekt vodikovih tehnologij, pri katerem sta oba sogovornika izrazila zanimanje za sodelovanje. Z generalnim direktorjem misije Čisti Ganges (angleško Clean Ganga – cGanga) Asokom Kumarjem in sekretarko indijskega ministrstva za vode Debashree Mukherjee je pogovor potekal o rezultatih projekta revitalizacije reke Ganges in načinih, s katerimi bi lahko Slovenija prek mikrosatelita Nemo-HD pomagala spremljati stanje okolja v porečju Gangesa v prihodnosti.