Skoči do osrednje vsebine

Drugo srečanje predstavnikov informacijskih točk Alpske konvencije v slikoviti Mojstrani

Od 21. do 23. novembra 2023 so se drugič sestali predstavniki informacijske točke Alpske konvencije na informacijski točki v Mojstrano v Sloveniji, ki se nahaja v Slovenskem planinskem muzeju. Predstavniki informacijske točke delujejo kot most med Alpsko konvencijo in lokalno ravnijo.
Skupinska fotografija udeležencev v Mojstrani
1 / 2

Zaradi močne povezanosti z območji, na katerih se nahajajo, lahko Alpsko konvencijo približajo ljudem tako, da komunicirajo njene cilje ter v aktivnosti vključujejo prebivalce, upravne organe, turiste, ustanove ter zasebne in javne organizacije.

Alpska konvencija ima trenutno osem informacijskih točk: tri v Italiji, dve v Sloveniji, eno v Franciji in dve v Avstriji. Med svojimi številnimi dejavnostmi sodelujejo na našem vsakoletnem festivalu Brati gore, izvajajo pa tudi lastne dejavnosti ozaveščanja in komuniciranja.

Srečanja so se udeležili predstavniki petih informacijskih točk, manjša ekipa Stalnega sekretariata Alpske konvencije in predstavnica slovenskega predsedstva so se odpravili. To je bila druga izmenjava, ki je združila predstavnike informacijske točke Alpske konvencije, prva je potekala lani.

Druga izmenjava je predstavljala nadaljevanje lani dogovorjenih ciljev in obravnavanih idej, hkrati pa priložnost, da vsi spoznajo najnovejšo informacijsko točko Alpske konvencije, naravni park Ötscher-Tormäuer. Na srečanju so izmenjali najnovejše informacije slovenskega predsedstva Alpske konvencije in dejavnosti Stalnega sekretariata. Predstavniki informacijskih točk  so predstavila tudi, s čim so se ukvarjali v preteklem letu. Na delavnici so tako predstavniki informacijskih točke lahko izmenjali svoja razmišljanja in skrbi, izzive in rešitve ter se povezale znotraj skupine.

Dvodnevna izmenjava se je zaključila z ogledom Slovenskega planinškega muzeja in informacijske točke točke Mojstrana, ki vključuje razstavo o zgodovini planinstva v Sloveniji in igro pobega v bivak.