Skoči do osrednje vsebine

Digitalna preobrazba družbe in gospodarstva je proces, ki se mu preprosto ni mogoče izogniti

Časnik Večer je v Mariboru gostil poslovno konferenco, v sklopu katere so podelili tradicionalno nagrado podravsko podjetje leta, s katero predstavljajo najuspešnejša podjetja na regijski, nacionalni in tudi svetovni ravni. Uvodnega dela poslovne konference se je udeležila tudi ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh.
Ministrica nagovarja navzoče

Uvodni nagovor ministrice dr. Emilije Stojmenova Duh (foto: Igor Napast, Večer)

Kot je poudarila ministrica, bo imel v prihodnosti prednost tisti, ki digitalno preobrazbo danes jemlje resno, zato je uporaba sodobnih digitalnih tehnologij nepogrešljiv del vsakdana, vsem bistveno olajša številna opravila in prispeva k večji kakovosti naših življenj in stanja planeta.

"Digitalni in zeleni prehod gresta namreč po temeljni usmeritvi Evropske unije z roko v roki, enega ni brez drugega, naša prihodnost in razvoj pa sta odvisna o obeh," je dejala Stojmenova Duh, ki je prepričana, da je digitalna preobrazba družbe in gospodarstva proces, ki se mu preprosto ni mogoče izogniti.

Namreč na ministrstvu počnemo vse, da Sloveniji zagotovimo obstoj med digitalno najbolj naprednimi državami na svetu. Med cilji, ki jim država sistematično sledi, so, da bi bila do leta 2030 vsa naseljena območja pokrita s 5G omrežjem in da bi imelo 80 odstotkov ljudi vsaj osnovne digitalne kompetence. V tem času želimo vse ključne javne storitve zagotoviti tudi na spletu.

Sicer pa je Slovenija pri najsodobnejših digitalnih rešitvah lahko upravičeno samozavestna, meni ministrica in dodaja, da ima naša država več kot pol stoletja izkušenj z umetno inteligenco, zato je zelo aktivna pri sprejemanju evropske uredbe, s katero bo EU regulirala njeno uporabo. "Ne pa tudi tehnologije same, saj nam ni v interesu, da bi zavirali njen razvoj," je še dodala.

Konferenca je sicer priložnost za predstavitev aktualnih trendov v poslovnem okolju, za predstavitev nekaterih najboljših praks uspešnih podjetij in tudi za odgovore na najbolj pereča vprašanja letošnjega leta za gospodarstvo.

Naj podravska podjetja Podravja za leto 2022 so Impol d.o.o., podravsko podjetje leta 2022 v kategoriji velikih podjetij, Systemair d.o.o., podravsko podjetje leta 2022 v kategoriji srednje velikih podjetij, Bioles Horizont d.o.o., podravsko podjetje leta 2022 v kategoriji mikro in malih podjetij, Oikos Housing d.o.o., podravsko podjetje leta 2022 v kategoriji perspektivnih podjetij, Javno podjetje Snaga, d.o.o., podravsko podjetje leta 2022 po izboru bralk in bralcev Večera.

Na ministrstvu vsekakor čestitamo prav vsakemu izmed njih.

Nagrajenci s predsednico.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar z nagrajenci. (foto: Sašo Bizjak, Večer)