Skoči do osrednje vsebine

Z nadzorom nad prekomerno beleženje in obračunavanje storitev

Na ministrstvu za zdravje smo zaznali velike razlike pri beleženju storitev za primerljive zdravstvene primere.

Na prekomerno beleženje storitev ali tako imenovan “over-coding” na sekundarni in terciarni ravni so javno opozorili direktorji nekaterih ustanov. Odklone v specialistično ambulantni dejavnosti smo odkrili tudi na ministrstvu v javno dostopnih podatkovnih bazah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Ocenjujemo, da bi bil lahko ZZZS s svojimi nadzori bolj uspešen in učinkovit, zato jih je potrebno nadgraditi in dodati stroko. Ti nadzori ne bodo posegali v strokovne odločitve zdravnika, temveč bodo preverjali kodiranje (in obračun) izvedene zdravstvene storitve. Vse države se borijo z naraščajočimi stroški zdravstvene oskrbe, neracionalno porabo denarja v zdravstvu ter z neenakostjo kakovosti zdravstvenih storitev med posameznimi izvajalci in regijami. Prihodnost zdravstva je v na vrednosti temelječi zdravstveni obravnavi. Pri njenem uveljavljanju je pomembno sodelovanje zdravniških organizacij, ki so se preko Zdravniške zbornice Slovenije aktivno vključile v proces. 

Strokovne nadzore zdravniškega dela lahko izvaja le stroka preko zbornice ali Slovenskega zdravniškega društva. Potrebno pa bo iskati sinergije in skupni pristop do postavitve in vloge neodvisne Agencije za kakovost.