Skoči do osrednje vsebine

Prenovljena hiša številka šest v Gotenici zažarela v vsem svojem sijaju

V Gotenici, eni najstarejših vasi na Kočevskem, od leta 1992 deluje vadbeni center, od junija 2023 imenovan po policistu Vinku Bezniku.

Zgodovina današnjega vadbenega središča v Gotenici torej sega v začetek 90. let prejšnjega stoletja, nastanitveni objekti pa so še veliko starejši – zgrajeni so bili v letih od 1890 do 1930. Večina jih je bila obnovljena v letih od 1991 do 1994, a se zaradi stalne uporabe in kljub rednemu vzdrževanju stanje objektov v Gotenici skozi čas poslabšuje. Direktorat za logistiko Ministrstva za notranje zadeve je zato julija 2022 začel z rekonstrukcijo hiše številka 6. Zaradi neustrezne statične nosilnosti plošče žal ni bila več primerna za bivanje. Skupna vrednost investicije je bila nekaj manj kot 430 tisoč evrov.

Prenovljeno hišo številka 6 smo slovesno odprli 23. novembra 2023. Tipična in slikovita goteniška hiša nas je po dobrem letu temeljite obnove pričakala v novi preobleki in vsem svojem arhitekturnem sijaju. Dogodka ob odprtju se je udeležilo vodstvo ministrstva, policije in Inšpektorata Republike Slovenije za notranje zadeve ter predstavniki stanovskih organizacij, svojci Vinka Beznika, podžupan Občine Kočevje in drugi gosti. Trak je slavnostno prerezal minister Boštjan Poklukar in tako hišo tudi simbolno predal v uporabo.

V Gotenici lahko na dan lahko sprejmejo okrog 200 udeležencev usposabljanj – teoretičnih in praktičnih. Teoretični del usposabljanj poteka v šoli, kjer je sedem učilnic, tu so tudi računalniška učilnica in drugi namenski prostori. Za praktični del usposabljanj in pouka pa imamo posebne učilnice, kot je na primer borilnica, in prostore spodnjega dela centra – to so vadišča in poligoni na prostem. Udeleženci usposabljanj so nastanjeni v objektih z več posteljnimi sobami in v garsonjerah. V prostem času lahko uporabljajo fitnes, savno, možnost rekreacije imajo na košarkarskem, rokometnem in teniškem igrišču.