Skoči do osrednje vsebine

Javna komunikacijska in 5G omrežja za hitrejši razvoj v poplavah prizadetih območij

Vlada je na današnji dopisni seji potrdila besedilo predloga Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev za hitrejšo obnovo avgusta poplavljenih območij in zaščito pred prihodnjimi naravnimi nesrečami ter za pospešitev razvoja na prizadetih območjih.

Zakon med drugim predvideva sredstva za sofinanciranje gradnje javnih komunikacijskih omrežij in pripadajoče infrastrukture ter sofinanciranje gradnje visokozmogljivih mobilnih 5G omrežij.

Zakon prinaša tudi podaljšanje sofinanciranja gradnje odprtih širokopasovnih omrežij. Temu so bila namreč namenjena evropska kohezijska sredstva, ki pa jih je treba porabiti – in projekte dokončati – v določenem roku. V primerih, ko projektov zaradi posledic poplav in plazov ne bomo mogli pravočasno končati, bo sredstva namesto Evrope zagotovil državni proračun.

Poleg tega je v predlogu zakona zapisano tudi sofinanciranje gradnje 5G omrežij. Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo do 30. junija 2024 objavilo razpis za dodelitev javnih sredstev za gradnjo visokozmogljivih mobilnih 5G omrežij na območjih, ki so bila prizadeta v poplavah in zemeljskih plazovih.

Javna sredstva za gradnjo širokopasovnih komunikacijskih omrežij bodo namenjena le območjem, kjer interesa operaterjev za gradnjo z zasebnimi sredstvi ni bilo. S tem ukrepom bodo pozitivno diskriminirana v poplavah prizadeta območja in zagotovljena čimprejšnja postavitev odprtih baznih postaj in vzpostavitev javnega mobilnega komunikacijskega omrežja na prizadetih območjih.

Investitorji pa bodo morali pri gradnji ali obnovi gospodarske javne infrastrukture, poškodovane ali uničene v poplavah, položiti dovolj zmogljivo prazno kabelsko kanalizacijo, ki bo na voljo vsem, ki zagotavljajo elektronska komunikacijska omrežja in infrastrukturo.